Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
24. září 2022 10:17
Čas čtení 2:06

Soud s Babišem: Kdy bude líčení pokračovat a co obviněným hrozí

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Soud s Andrejem Babišem (ANO) bude pokračovat i v následujících týdnech. Zda verdikt padne ještě před prvním kolem prezidentských voleb, zatím není jasné. Záleží na řadě faktorů.

Hlavní líčení, v němž čelí obžalobě expremiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová, bude pokračovat od pondělí do pátku s výjimkou středečního státního svátku. Soudce Jan Šott si pozval řadu svědků včetně například finanční ředitelky holdingu Agrofert. Pokračovat bude v týdnu od 17. října. Zda verdikt padne ještě před prvním kolem prezidentských voleb, které proběhne 13. a 14. ledna 2023, podle soudce není jisté. Informuje o tom ČTK.

Obžaloba uvádí, že expremiér Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby Farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Babiš i Nagyová, která úspěšnou žádost o dotaci podala, vinu odmítají. Hrozí jim až desetileté vězení, státní zástupce jim v obžalobě navrhl podmíněné a peněžité tresty.

Andrej Babiš, soud Čapí hnízdo.
Andrej Babiš, soud Čapí hnízdo. Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Babiš s Nagyovou jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, podle trestního zákoníku jim hrozí až desetileté vězení. Žalobce Jaroslav Šaroch podle dřívějších informací navrhuje pro expremiéra v obžalobě tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, pro Nagyovou pak žádá stejný podmíněný trest, zaplatit by měla půl milionu korun.

O co v soudním líčení jde

Podstatou kauzy je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Obžaloba Babišovi neznemožňuje kandidovat na prezidenta. Podle ústavy a zákona o volbě prezidenta může být zvolen každý občan, který je volitelný do Senátu, pokud mu nebyla omezena svéprávnost k výkonu volebního práva. Zda verdikt v soudu s Babišem padne ještě před prvním kolem prezidentských voleb, není jisté. Podle soudce délku trvání procesu nyní nelze odhadnout. Záviset bude na vývoji dokazování, důkazních návrzích stran, dostupnosti svědků a dalších faktorech. 

Nagyová Deníku N po podání obžaloby řekla, že jde o „exemplární příklad apolitického a objektivního rozhodovaní o vině a nevině, životě a smrti“. K trestnému činu má podle ní jednání „na hony daleko“.

Anketa:
Měl by Andrej Babiš navzdory obžalobě kandidovat na prezidenta?
Ano.
Ne.
Ano.
25 %
268 Hlasů
Ne.
75 %
787 Hlasů

Stíhání bylo původně zastaveno

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Policisté následně uzavřeli vyšetřování kauzy na konci loňského května, oba obviněné navrhli obžalovat. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné Babišova syna Andreje Babiše mladšího.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září, vyšetřování ale následně zdrželo to, že Babiš v říjnových volbách znovu nabyl poslanecký mandát, a tím i imunitu. Sněmovna Babiše ke stíhání vydala na začátku března. Už předtím vydali poslanci Babiše ke stíhání dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.

Domů
Sdílet
Diskuse