Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Smeták
24. září 2022 14:29
Čas čtení 0:49

Volby 2022: Kdy skončí sčítání hlasů a kde sledovat výsledky

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Volby 2022: Kdy skončí sčítání hlasů a kde sledovat výsledky
Zdroj: TASR/Marko Erd

Popisujeme, co bude následovat po uzavření volebních místností v komunálních volbách a doplňovacích volbách do Senátu v roce 2022.

Komunální volby a doplňovací volby do třetiny Senátu jsou za námi. V sobotu s úderem 14. hodiny se uzavřely volební místnosti a aktuálně probíhá sčítání odevzdaných hlasů. Volební účast při komunálních volbách před čtyřmi lety dosáhla 47,34 %. Letošní volby zatím podle prvotních odhadů budou mít účast ještě nižší. Díky tomu by mohlo sčítání skončit dříve. 

24. září 2022 19:00 Čas čtení 13:37 Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU
Průběžné výsledky voleb do zastupitelstva můžeš sledovat zde

Sčítat se začalo s úderem 14. hodiny. Výsledky z prvních obcí byly před čtyřmi lety známy již půl hodiny poté. Očekává se, že letos tomu nebude jinak. První volební výsledky z nejostřeji sledované Prahy byly v roce 2018 známy až kolem 16. hodiny. Finální výsledky byly v Praze sečteny až před devátou ráno druhý den po volbách. Letos by tomu díky nižší účasti mohlo být dříve.

Průběžné výsledky voleb do třetiny Senátu můžeš sledovat zde

Po konci sčítání hlasů přijde čas na domlouvání koalic. Domluvit se mezi sebou mohou i celky, které ve volbách nezvítězily, pokud dokáží složit nadpoloviční většinu. Taková situace nastala například v Praze před čtyřmi lety, kdy zvítězila ODS, ale den po volbách oznámily Česká pirátská strana, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN), že začínají jednat o koalici. Koaliční smlouva byla podepsána zhruba měsíc po volbách. 

Domů
Sdílet
Diskuse