Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. září 2022 19:00
Čas čtení 13:37

Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU
Zdroj: ČTK/Taneček David

Celé odpoledne budeme mapovat události týkající se komunálních i senátních voleb.

> Volí se do zastupitelstev obcí a do třetiny Senátu.
> Většina hlasů by měla být sečtena kolem půlnoci.
> V Praze si jde pro první místo koalice SPOLU, v závěsu za ní je hnutí ANO.

 
Živý přenos končí.


22:11 – Komunální volby v Brně podle propočtu vyhraje kandidátka ODS a TOP 09 – Společně. Druhé bude pravděpodobně hnutí ANO. Sečteno je přes 93 %. (ČT24)

22:01 – Kandidátka do Senátu Jana Nagyová (za ANO) se v druhém kole senátních voleb utká s Milošem Vystrčilem (ODS). V rozhovoru pro ČT nejprve řekla, že pokud by byla zvolená senátorkou, tak by jako první vešla do dveří a požádala o imunitu. Pro server Seznam Zprávy ale později uvedla, že by se nechala vydat. „To jsem se přeřekla. Myslela jsem, že požádám o její zrušení. Říkám to všem opakovaně a myslím to vážně. Stres asi působí,“ uvedla pro server.

21:48 – „Naše spolupráce (v koalici SPOLU) bude pokračovat. Zaznívá to od lídrů našich kandidátek v jednotlivých městech, že jsou připraveni vytvářet koalice na vládním půdorysu. Máme tu polarizovanou společnost, opozice na tom postavila svou kampaň před volbami. Nemůžeme před nárůstem podpory extrémní strany (SPD) zavírat oči. Potvrzuje se trend, že hnutí ANO koncentruje hlasy levicových a populistických voličů a vytlačilo na okraj další politické strany,“ zhodnotil dosavadní výsledky premiér Petr Fiala. (ČT).

21:46 – Ve štábu Prahy sobě zavládl jásot ve chvíli, kdy kandidátce během počítání hlasů přibyl 11. mandát na pražském magistrátu. Znamenalo by to, že koalice Spolu nebude schopná s hnutím ANO sestavit na magistrátu většinu. (Deník N)

21:44 – V Brně-Komíně kandidovala také bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Na kandidátce hnutí ANO ale figurovala na posledním, sedmnáctém místě. Do zastupitelstva se nedostala. 

21:39 – V komunálních volbách je sečteno přes 95 % okrsků. Sdružení nezávislých kandidátů získalo celorepublikově zatím 17,8 procenta. Druhé je hnutí ANO se ziskem 15,87 %, následují koalice SPOLU (6,45 %), Piráti (4,91 %) a samostatná ODS (4,08 %).

21:25 – Pražského lídra kandidátky SPOLU přeskočili v počtu preferenčních hlasů další tři lidi. Bohuslav Svoboda (ODS) je nyní čtvrtý za Hanou Kordovou Marvanovou (ODS), Jiřím Pospíšilem (TOP 09) a Zdeňkem Zajíčkem (ODS). 

21:25 – Výsledky už jsou téměř sečteny, čeká se hlavně na velká města. Ve většině statutárních měst vyhrálo letošní obecní volby hnutí ANO. V Praze míří k vítězství koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v Brně ODS a TOP 09. (ČT24)

21:04 – V Praze je sečtena více než polovina okrsků. V pořadí se nic nemění, ve vedení je stále koalice SPOLU (24,43 %) následovaná hnutím ANO (19,88 %) a Piráty (17,88 %).

20:50 – iRozhlas: „Vítězem prvního kola senátních voleb je ANO před ODS a KDU-ČSL, poraženým STAN. Premiérové zastoupení ve finále bude mít pravděpodobně SPD, a to díky kandidátce v obvodu Karlovy Vary.“

20:19 – Jak to vypadá ve volebním štábu SPD, zachytila novinářka Českého rozhlasu Jana Karasová. „Novináře tam pustili jen na pár minut. Jinak vstup střeží ochranka,“ napsala.

20:15 – V obvodě Plzeň-město postoupí do druhého kola senátních voleb podle propočtu Karel Naxera (TOP 09) a Daniela Kovářová (NK). Josef Váňa (ANO) je třetí. Až za ním skončil dosavadní senátor Václav Chaloupek (STAN + OPAT), který tak jako senátor skončí.

19:59 – Kromě Ladislava Václavce (ANO) postoupil z prvního kola rovnou do Senátu také lidovecký kandidát Petr Fiala na Orlickoústecku, získal 65,10 procenta hlasů.

19:57 – Některé duely pro druhé kolo senátních voleb jsou jasné, shrnula je Česká televize. Druhé kolo se uskuteční 30. září a 1. října.

19:54 – „Jako první vejdu do dveří a požádám o imunitu,“ řekla České televizi Jana Nagyová, která v obvodě Jihlava postoupila do druhého kola senátních voleb a je zároveň obžalovanou v kauze Čapí hnízdo. Jejím soupeřem bude Miloš Vystrčil (ODS).

19:45 – „Pokud se podíváme na mapu ČR, na zisk mandátů po jednotlivých okresech, tak ta světle zelená, kterou jsme my značeni, se vyskytuje v mnoha okresech. Ukazuje se, že přání naší politické konkurence, aby tyto volby znamenaly zmizení hnutí STAN z politické mapy, se jednoznačně nenaplnily,“ řekl pro Události lídr hnutí Vít Rakušan.

19:39 – V obci Pohořelice v okrese Brno-venkov s jasnou převahou zvítězila Přísaha s lídrem Robertem Šlachtou, získala 41,28 procenta. Druhá ODS dosáhla zisku lehce přes 21 procent. 

19:26 – V Praze je sečteno přes 15 procent volebních okrsků. Zatím vede koalice SPOLU, která obdržela přes 24 procent hlasů. Druhé místo patří ANO s více než 20 procenty hlasů.

19:21 – Premiér a předseda ODS Petr Fiala míní, že koncept spolupráce v rámci koalice SPOLU funguje. „Ukazujete se to jak v komunálních, tak i v senátních volbách,“ řekl v Událostech.

19:18 – V senátním obvodě Jihlava postupují do druhého kola dosavadní předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (ANO).

19:03 – V senátním obvodě Bruntál vyhrál jeden z kandidátů hned v prvním kole. Ladislav Václavec, který kandidoval za hnutí ANO, získal totiž více než padesát procent hlasů. Ve chvíli, kdy bylo sečteno 86 procent, měl dokonce 58,77 % hlasů. 

 

19:03 – Do štábu hnutí ANO dorazil Andrej Babiš. „Vypadá to, že voliči nás vyslyšeli, že by to mohlo být referendum o vládě. Musíme počkat na konečné výsledky,“ uvedl předseda hnutí a doplnil, že očekával větší volební účast. (iRozhlas)

18:57 – V Brně je sečtena bezmála třetina volebních okrsků. První místo stále drží uskupení Společně (ODS a TOP 09) se ziskem 23,86 procenta. Druhé ANO má aktuálně 20,99 %. (ČSÚ)

18:45 „Aktuální trend pro Piráty značí, že bychom měli překonat výsledek z roku 2018. Piráti by mohli mít nejsilnější klub na magistrátu a opět aspirujeme na pomyslný titul nejefektivnější kampaně (počet financí na hlas),“ okomentoval pro ČT dosavadní výsledky Zdeněk Hřib. Piráti jsou po sečtení necelých jedenácti procent se ziskem 18,02 % třetí za koalicí SPOLU (23,89 %) a hnutím ANO (20,30 %).

18:35 – Výsledky už znají první okresní města. ANO vede ve sčítání ve většině krajských měst. Výsledky v těch největších ale zatím zdaleka nejsou relevantní a konečné výsledky budou zřejmě až v neděli ráno. (Česká televize)

18:16 – V osmnáct hodin byla zpracována data z 10 463 volebních okrsků pro volby do obecních zastupitelstev a z 2 926 okrsků pro volby do Senátu. Sečteno tak bylo 62,08, respektive 59,59 % okrsků. (Český statistický úřad)

18:10 – V senátním obvodu Jičín se v druhém kole o křeslo v horní komoře utkají dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Aktuálně je mezi nimi nejtěsnější rozdíl. Czernin má 27,79 %, Dědeček 27,60 %. (Český statistický úřad)

17:58 – Sečteno je přes 58 procent okrsků v komunálních volbách a zhruba polovina okrsků v senátních volbách. Účast v hlasování o zastupitelích obcí činí podle dílčích údajů necelých 48 procent. (ČT24)

17:54 – Pro Českou televizi okomentovala průběh voleb také lídryně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Nemám obavu o výsledek v Praze, předpokládám vítězství. Jsme demokratické strany, které nechávají volnost zvoleným zástupcům na úrovni kraje. Předpokládám, že bude snaha zopakovat vládní spolupráci.“

17:47 – Brno má sečteno 9,38 % okrsků, na průběžné první místo se dostalo uskupení Společně (ODS a TOP 09) s 23,74 %. Druhé ANO ztrácí přibližně procento a půl. (Český statistický úřad)

17:43 – V Praze je sečteno teprve 1,42 % okrsků. Ve vedení je stále koalice SPOLU (23,98 %), druzí jsou Piráti (19,50 %) následovaní hnutím ANO (17,94 %). (Český statistický úřad)

17:31„Očekávám dobrý výsledek. Máme za sebou jednu z nejvyhrocenějších kampaní v historii voleb v České republice. Ale myslím, že nakonec koalice SPOLU a ODS může dosáhnout dobrých výsledků. Ale s pokorou počkám na to, až budou sečteny všechny hlasy,“ řekl premiér Petr Fiala. (Česká televize)

17:29 – Hradního kancléře Vratislava Mynáře (SPOZ) voliči opět vyslali do zastupitelstva Osvětiman na Uherskohradišťsku. Měl druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, konkrétně 189. (iRozhlas)

17:19 „My jsme strana, která ctí subsidiaritu, to znamená, že každé naše místní sdružení před volbami zveřejňuje povolební strategii. Bavíme se třeba v Praze o tom, že by tam nesměli být lidé, kteří jsou trestně stíháni nebo kteří mají za sebou nějaké kauzy. Také se moc netváříme na to, když někdo zastává pozic víc. Uvidíme, jak vyjednávání budou probíhat a jak dopadnou ostatní subjekty,“ vyjádřil se pro ČT lídr Pirátů Ivan Bartoš. Doplnil, že vyjednávání nechá na Zdeňku Hřibovi, preferoval by demokratické subjekty. 

17:16 – Do sídla ODS dorazil kandidát na primátora Bohuslav Svoboda. Podle prvních výsledků má koalice SPOLU zatím nejvíce hlasů, sečteno je ale velmi málo okrsků. 

17:11„Nebudeme politikařit. Máme program pro lepší životy všech občanů, ne jen voličů SPD. Naši zastupitelé mají za úkol, aby si sedli ke stolu s každým, kdo bude mít dobrou vůli, kdo bude chtít zatáhnout za jeden provaz. Protože je těžká doba, kvůli vládě Petra Fialy lidé nemají na energie, jsou drahé potraviny. A my chceme spolupracovat proto, aby se všem lidem v České republice žilo co nejlépe,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. (Česká televize)

17:01 – Ze stran kandidujících samostatně vedla v obecních volbách i po sečtení hlasů z třetiny okrsků KDU-ČSL před STAN. Následovaly ODS, ČSSD a KSČM. Nejvíce zastupitelských křesel tradičně držela nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. (ČT24)

16:57 – V některých senátních obvodech je sečtena více než polovina hlasů. V Plzni-městě stále vede bývalý žokej Josef Váňa (22,95 %) před Danielou Kovářovou (20,39 %). Miloš Vystrčil zase udržuje náskok před Janou Nagyovou. Předseda Senátu má nyní 44,69 %, Nagyová 30,54 %. (Český statistický úřad)

16:49 – Praha zná první výsledky hlasování do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Po sečtení 0,18 procenta okrsků má zatím nejvíce hlasů koalice SPOLU pro Prahu. Obdržela jich zatím 24,21 procenta. Piráti mají na druhém místě zatím 22,56 procenta hlasů, třetí místo patří nyní kandidátce Prahy sobě s 15 procenty. (ČT24)

16:45 – „Počkáme si na výsledky voleb. Pro nás bude zásadní programový průnik, kdy ostatní strany a hnutí budou chtít s námi podpořit náš program. My jsme se proti nikomu nevymezovali na rozdíl od ostatních. Budeme chtít jednat s těmi, kteří jsou nejblíž našemu programu, a to je primárně zastavení zdražování v Praze, pomoc Pražanům ohroženým chudobou a dát víc peněz na sídliště,“ řekl ČT předseda pražské organizace ANO Ondřej Prokop.

16:42 – Brno už má sečtené první okrsky. Hnutí ANO je zatím ve vedení s 26,8 procenta hlasů. Druhé zatím stojí uskupení SPOLEČNĚ –⁠ ODS a TOP 09 s 20,8 procenta hlasů. Třetí jsou lidovci se Starosty s necelými 12 procenty.

16:27 – „KDU-ČSL je nesilnější stranou na komunální úrovni, postavili jsme také nejvíce kandidátů. Obhajujeme vítězství. Pro mě je měřítkem to, jestli ho dokážeme obhájit. Věřím, že ano,“ sdělil České televizi šéf lidovců a resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

16:21 – „My tyto volby nechápeme jako žádná referenda. Možná referenda o tom, jak mají vypadat obce. Nemáme až tolik senátních obvodů, kde bychom obhajovali. Máme pět obvodů, senátní klub je veliký a naše ambice byla udržet jeho velikost,“ řekl pro ČT ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

16:18  Od čeho se odvíjí čas zveřejnění výsledků voleb? Podle Českého statistického úřadu to závisí i na tom, kolik v obci či městu žije obyvatel. Zatímco v obcích do 500 obyvatel bylo 50 % okrsků v komunálních volbách 2018 sečteno do 16. hodiny, v městech nad 100 tisíc obyvatel až těsně před 21. hodinou.

16:11 – Po sečtení čtvrtiny okrsků vedla v obecních volbách ze stran kandidujících samostatně nadále KDU-ČSL před STAN. Vzrostl zisk ODS, předstihla ČSSD. (ČT24)

15:58 – V senátních volbách je průběžná volební účast v prvním kole 45,41 % oprávněných voličů po sečtení 14,24 % odevzdaných hlasů.

15:56 – Dva kandidáti na post primátora Prahy se s redakcí Refresher nesetkali, redakce tak připravila jejich profily. Za koalici SPOLU se o primátorské křeslo uchází Bohuslav Svoboda, STAN reprezentuje Petr Hlaváček.

15:53 „Děkuju moc všem, kdo jste přišli ke svobodným demokratickým volbám do zastupitelstev obcí a měst a do Senátu. A hlavně děkuju našim voličům, že nás podpořili,“ uvedl na Twitteru Andrej Babiš (ANO).

15:51 – Průběžná volební účast v komunálních volbách je 48,32 % oprávněných voličů po sečtení 19,37 % odevzdaných hlasů.

15:49 – Co se týče senátních voleb, nejvíce okrsků má nyní sečten obvod Plzeň-město. Těsně vede bývalý žokej Josef Váňa (za ANO) před Danielou Kovářovou. (iRozhlas)

15:43 – Po sečtení desetiny okrsků vedla v obecních volbách ze stran kandidujících samostatně KDU-ČSL před STAN a ČSSD. Za nimi následovaly ODS a KSČM. (ČT24)

15:33„Klimatická politika by pod mým vedením byla racionálnější. Současná koalice si nechala schválit klimatický plán a úplně kašle na to, kde na něj vezme. Takto určitě ne,“ řekl nám mimo jiné v rozhovoru Patrik Nacher (ANO), další kandidát na primátora Prahy.

15:30 – Český statistický úřad zatím hlásí bezproblémové sčítání, nejrychleji přichází výsledky z míst s malým počtem kandidátních listin. Výsledky z prvních větších okrsků přijdou okolo 16. hodiny, 99 % všech okrsků by mohlo být sečteno okolo 21. hodiny. Sčítání ale bude zřejmě probíhat celou noc. (ČT24).

15:16 – Anna Šabatová je jedinou ženou, která se uchází o post primátorky Prahy. S bývalou ombudsmankou jsme mluvili o ekologii, prioritách pro Prahu, případných koalicích či rovných příležitostech.

15:13 – Policisté se zabývají údajným účelovým nahlášením trvalého bydliště v Moldavě na Teplicku. Vedení obce vyškrtlo některé lidi ze seznamu voličů, předseda volební komise je ale nechal hlasovat. Podle reportérky České televize na Moldavě už od rána stojí místní a protestují proti novým voličům, v rukou mají transparenty s hesly „Vítáme nové občánky“ nebo „Žijeme v právním státě“. (ČT24)

15:11 – V komunálních volbách je sečteno 5,64 % hlasů. Aktuálně je ve vedení Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) se ziskem 76,15 %, druzí jsou Nezávislí kandidáti (NK), kteří mají 11,69 %, třetí příčku zatím drží KDU-ČSL (2,79 %). 

15:07„Cítím se dobře. Obhájit je vždycky těžší než získat. Chtěl bych poděkovat všem, kdo dali Pirátské straně hlas, a těm, kteří k volbám dorazili. Chtěl bych také poděkovat všem dobrovolníkům,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi současný primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). O volbách s ním mluvil také Refresher, rozhovor si můžeš přečíst tady.

 

15:02 – Náročné je sčítání ve velkých městech. Například v centru Ostravy musejí členové komisí pečlivě prohlédnout velké hlasovací lístky do městského i obvodního zastupitelstva. Navíc tady lidé volili i senátora. A tak počítají na zemi, na stole je málo místa. (Silvie Mikulcová, Český rozhlas)

14:49 – Jedním z nejsledovanějších míst, kde volby probíhají, je hlavní město, kde se rozhoduje o novém primátorovi nebo primátorce. Refresher se všemi přinesl rozhovor. Prvním respondentem byl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

14:40 – Podle průzkumu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity volilo nejvíce lidí uskupení Společně (ODS a TOP 09), druhá skončila koalice STAN a KDU-ČSL, třetí podle odhadů skončilo hnutí ANO. 

14:36 – V Praze se volební účast v prvních 10 městských částech podle prvních odhadů pohybuje v průměru kolem 40 procent. To je zatím o sedm procent méně, než činila celková volební účast před čtyřmi lety. 

14:31 – Z maření voleb policie podezřívá muže, který v Mikulášovicích na Děčínsku slíbil nejmíň dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu do zastupitelstva. (ČT24)

 

14:29 – V nejmenší obci Středočeského kraje je dopočítáno. V obci Bludov na Kutnohorsku hlasovalo 18 lidí z 20. Volební účast je tak 90 procent. (ČT24)

14:24 – Všem, kteří šli volit a využili svého práva v demokratickém státě, poděkoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Vaším hlasem jste ovlivnili, kdo bude sedět na radnicích či obecních úřadech ve vaší obci a městě,“ uvedl.

14:21 – V Pardubicích volby doprovázel incident, který si vyžádal přítomnost městské policie. „Do Základní školy Br. Veverkových se v sobotu dostavil velmi excentrický muž, který přes hodinu obtěžoval volební komisi dotazy, odvolával se na Trumpa, hrozil známostmi s politiky, křičel a dožadoval se fotky. Těsně před příjezdem hlídky ale náhle odešel,“ uvedla policie na Twitteru.

14:15 – Do Senátu lidé volili ve 27 obvodech, jejich kompletní seznam nabízí Český statistický úřad. Zajímavý souboj se očekává v Jihlavě. Tam do Senátu kandiduje jeho současný předseda Miloš Vystrčil (ODS), jednou z jeho protikandidátek je Jana Nagyová (ANO), obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. (ČSÚ)

14:08 – Premiér Petr Fiala (ODS) poděkoval všem, kdo k volbám přišli a dali hlas kandidátům ODS nebo koalice SPOLU. 

14:06 – Celkové vítězství v komunálních volbách obhajuje hnutí ANO. To v roce 2018 obdrželo 16,8 procenta hlasů. Druhá byla před čtyřmi lety ODS (14,9 procenta hlasů), třetí Piráti (9,3 procenta). Nejvíce obecních mandátů ale díky zisku v menších městech a na vesnicích získala KDU-ČSL (3654), poté STAN (2601) a ODS (2600). (iRozhlas)

❗️14:00 – Volební místnosti v Česku se uzavřely a okrskové volební komise nyní začínají sčítat hlasy.  

13:41 – Sečtení všech dat z okrsků u komunálních voleb je složité, na kompletní výsledky budou muset lidé čekat zřejmě až do nočních hodin. Český statistický úřad zveřejnil tabulku, která ukazuje, jak dlouho trvalo sečtení dat v minulosti. (ČT24)

13:37 – Na průběh voleb dohlíží také policisté. Během pátku řešili jen méně závažné incidenty. Prošetřují například oznámení, která se týkala maření průběhu voleb, kupčení s hlasy či umělého navyšování voličů. 

13:35 – Do uzavření volebních místností zbývá dvacet pět minut. Volební účast se zatím pohybuje mezi 30 a 40 %. O volby do Senátu je zájem nižší. (ČT24)


Lidé v Česku rozhodují o novém složení zastupitelstev. Konkrétně se komunální volby konají v 6243 obcích. Kromě toho se volí také třetina senátorů. O tom, kdo zasedne v horní parlamentní komoře, se rozhoduje ve 27 obvodech.

Domů
Sdílet
Diskuse