Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad TASR
25. září 2022 8:20
Čas čtení 1:19

Zelenskyj má nabídku pro ruské vojáky: Vzdejte se, nepošleme vás zpátky do Ruska a garantujeme vám slušné zacházení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zelenskyj má nabídku pro ruské vojáky: Vzdejte se, nepošleme vás zpátky do Ruska a garantujeme vám slušné zacházení
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident si pro ruské vojáky připravil nové podmínky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj garantuje civilizované zacházení všem ruským vojákům, kteří se po příchodu na frontu vzdají ukrajinským jednotkám.

Ve svém novém projevu určeném pro ruské vojáky, který přednesl v ruštině, slibuje, že pokud se mobilizovaní branci vzdají, Ukrajina nikdy nezveřejní, že se vzdali dobrovolně nebo byli zajati v boji, aby nikdo v Rusku nevěděl, že z armády dezertovali.

14. září 2022 18:48 Čas čtení 1:20 Mapa úspěšnosti obcí: Podívej se, zda žiješ v úspěšné, nebo naopak opomíjené obci Mapa úspěšnosti obcí: Podívej se, zda žiješ v úspěšné, nebo naopak opomíjené obci

„Budeme s vámi zacházet civilizovaným způsobem podle všech platných konvencí a nikdo nebude vědět, že jste se vzdali,“ vzkazuje Zelenskyj vojákům.

Ukrajinský prezident navíc slíbil ruským vojákům, že pokud padnou do ukrajinského zajetí, nikdo je nebude nutit vrátit se do Ruska. Pokud se domů nebudou chtít vrátit, budou moci zůstat na Ukrajině.

Putin vás posílá na smrt, říká Zelenskyj

„Je lepší odmítnout povolání do vojenské služby než zemřít na cizím území jako válečný zločinec,“ prohlásil Zelenskyj ve svém projevu rusky. Zelenskyj označil nařízení Kremlu o částečné mobilizaci ruského obyvatelstva ve válce proti Ukrajině za zločin.

Jde již o druhé prohlášení v ruštině, které během tohoto týdne ukrajinský prezident adresoval obyvatelům Ruska. Na svém Facebooku jej zveřejnil jen několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin podepsal změny v trestním zákoníku, které zpřísňují postih za dobrovolnou kapitulaci, dezerci a odmítnutí bojovat.


Zelenskyj Rusy upozornil, že Putin je „vědomě posílá na smrt“. Dodal, že je lepší „vyhnout se zločinné mobilizaci, než se nechat zmrzačit a následně se ještě zodpovídat za svou účast ve válce před soudem“.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Ruské ministerstvo obrany chce do aktivní služby povolat kolem 300 000 lidí, ale podle ruského zpravodajského serveru Meduza je skutečným cílem resortu obrany povolat více než 1 milion vojáků. Většina ruských mužů ve věku 18 až 65 let se automaticky počítá za záložníky.

Domů
Sdílet
Diskuse