Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
26. září 2022 16:51
Čas čtení 0:43

Dartha Vadera bude dabovat umělá inteligence. James Earl Jones se své role vzdal

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Dartha Vadera bude dabovat umělá inteligence. James Earl Jones se své role vzdal
Zdroj: Disney+

James Earl Jones udělil budoucím projektům Hvězdných válek svolení, aby umělá inteligence mohla pomocí archivních nahrávek obnovit jeho hlas.

91letý představitel Dartha Vadera se podle serveru Polygon stahuje z Hvězdných válek. Postavu bude nově namlouvat umělá inteligence, kterou vyvíjí ukrajinský start-up Respeecher. 

26. září 2022 6:00 Čas čtení 5:33 10 filmů, které svými triky a efekty změnily kinematografii 10 filmů, které svými triky a efekty změnily kinematografii

Program využívá archivní nahrávky a vlastní algoritmus umělé inteligence k vytváření nových dialogů s hlasy starších postav. Společnost již spolupracovala s firmou Lucasfilm na vytvoření hlasu mladého Luka Skywalkera pro film The Book of Boba Fett společnosti Disney+ a v nedávném seriálu Obi-Wan Kenobi dostala za úkol vytvořit Dartha Vadera, který by zněl jako temný padouch před 45 lety. Bez umělé inteligence by to ale samozřejmě nebylo možné, jelikož Jonesův hlas se po tak dlouhé době změnil.

Jones ztvárňoval Vadera od prvního filmu z roku 1977, ačkoli od té doby jeho hlasy ve videohrách a dalších adaptovaných dílech namluvili jiní herci. V prvních třech filmech nosil Vaderovu helmu a plášť David Prowse, poté jej fyzicky ztvárnil Hayden Christensen.

Zvukový editor Lucasfilmu spolupracující se společností Respeecher Matthew Wood řekl Vanity Fair, že Jones je „laskavý kmotr“ a uvedl, že oba zůstávají v úzkém kontaktu. Diskutují o projektu umělé inteligence a Jones jim radí, jak zachovat Vaderův odkaz a jeho autentický hlas.

Domů
Sdílet
Diskuse