Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. září 2022 8:47
Čas čtení 1:28

Jsi ve vztahu a přibíráš na váze? Podle vědců to může být známkou štěstí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jsi ve vztahu a přibíráš na váze? Podle vědců to může být známkou štěstí
Zdroj: Unsplash/Wright Brand Bacon

Přibírání na váze bylo podle výzkumu častější u manželských párů než u těch, kteří spolu jen chodili.

To, že člověk ve vztahu přibírá na váze, je pro mnohé známý fakt. Víš ale, že je také vědecky podložený? Zkoumat přibírání na váze ve vztahu není pro odborníky jednoduché. Přesto existují studie, které tento jev potvrzují. Jedna z nich také ukázala, že přibírání se u mužů a žen liší. Podle dalšího výzkumu se týká hlavně párů, které žijí ve šťastném svazku. 

Výzkum: Přibírání na váze jako indikátor pohodlí 

Podle výzkumu z roku 2012 publikovaného v časopise Obesity je přechod ze single stavu nebo randění do trvalejšího svazku spojený se zvýšenou pravděpodobností obezity. Přibírání na váze se přitom u mužů a žen liší. „Čím déle žena žila s partnerem, tím bylo pravděpodobnější, že bude postupně přibírat na váze, zatímco riziko obezity u mužů vzrostlo mezi prvním a druhým rokem soužití,“píše se ve studii.

28. září 2023 13:00 Čas čtení 0:29 KVÍZ: Kdo z rodiny svatého Václava jsi? Zjisti to! KVÍZ: Kdo z rodiny svatého Václava jsi? Zjisti to!

Další výzkum z roku 2013 se zabýval spokojeností v manželství a ukázal, že právě u manželských párů bylo zvýšení hmotnosti častější než u lidí, kteří spolu jen chodili. Zajímavé je, že mezi těmi, kteří své manželství považovali za šťastné, byla pravděpodobnost přibírání na váze dvakrát vyšší než u párů, které uvedly, že nejsou se svým vztahem tak spokojeny. „Je to indikátor toho, že se lidé cítí komfortně. Upřednostňují vztah a říkají: Náš čas je omezený, tak pojďme na brunch,“okomentovala výsledky jedna z autorek Sarah Novak.

Anketa:
Máš spokojený vztah?
Ano.
Bohužel, teď úplně ne.
Jsem spokojeně single.
Jsem single, ale hledám.
Ano.
75 %
Bohužel, teď úplně ne.
9 %
Jsem spokojeně single.
11 %
Jsem single, ale hledám.
5 %

Méně šťastné páry pak měly tendence si váhu držet. Podle studie je motivuje fakt, že by mohly být brzy zase single a mají tendenci více investovat například do fitness. 

Proč se to děje?

Podle Penny Gordon-Larsen, profesorky globální výživy na univerzitě v Severní Karolíně, je přibírání na váze ve vtazích velmi obtížné studovat a je téměř nemožné přesně zjistit, proč k němu dochází. Ovlivňuje to podle ní ale několik faktorů. Mezi ně prý patří třeba narušení běžných rutin, které single člověk má, častější návštěvy restaurací i to, že člověk se svou polovičkou tráví více času u sledování filmů a seriálů, při kterém se konzumaci jídla nevyhne.

18. září 2022 6:00 Čas čtení 6:46 Vliv menstruace na sport: Svůj cyklus sledují elitní fotbalistky i biatlonistky, pro jiné je toto téma tabu Vliv menstruace na sport: Svůj cyklus sledují elitní fotbalistky i biatlonistky, pro jiné je toto téma tabu

Je podle ní také pravděpodobné, že pokud je partner/ka zvyklý/á na větší porce, upraví si velikost jídla i jeho protějšek. Vztahy mohou být často propojeny také s dalšími výraznými životními změnami, jako jsou nová práce nebo stěhování. I to může mít na změny váhy vliv. 

Domů
Sdílet
Diskuse