Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová TASR
30. září 2022 10:02
Čas čtení 0:53

Královská mincovna představila mince s portrétem krále Karla III.

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Královská mincovna představila mince s portrétem krále Karla III.
Zdroj: TASR/AP

V souladu s tradicí je králův portrét otočen doleva, tedy opačným směrem než portrét jeho matky, královny Alžběty II.

Britská královská mincovna představila první mince s portrétem nového krále Karla III. Britové budou moci podobiznu panovníka vidět na nových padesátipencových mincích přibližně od prosince, kdy se dostanou do oběhu. Informovala o tom agentura TASR.

Mince s Alžbětou II. zůstávají platné 

Podobiznu nového panovníka na minci vytvořil britský sochař Martin Jennings a král ji podle mincovny osobně schválil. „Dodržela se všeobecná tradice, kterou máme v britském mincovnictví a sahá až ke Karlu II. Podle ní je na portrétu monarchova tvář natočena opačně než jeho předchůdce,“ uvedl Chris Barker z muzea Královské mincovny.

Karel III. je na minci zobrazen bez koruny. Kolem jeho portrétu je nápis, který v překladu znamená Karel III., z milosti Boží král, obránce víry. Vznikla také pamětní pětilibrová mince, připomínající život a odkaz Alžběty II. Na jedné straně této mince je zobrazen Karel III., na straně druhé jsou vedle sebe dvě nová vyobrazení zesnulé Alžběty II.

Charles III.Charles III.Charles III.Charles III.
Zobrazit galerii
(6)

Královská mincovna se sídlem v jižním Walesu zobrazuje britskou královskou rodinu na mincích již více než 1100 let a dokumentuje každého panovníka od dob Alfréda Velikého. Ve Spojeném království je nyní v oběhu přibližně 27 miliard mincí s podobiznou Alžběty II. Všechny zůstanou zákonným platidlem a budou v oběhu, dokud nebude třeba je vyřadit jako poškozené nebo opotřebované. Pak je nahradí nové mince s vyobrazením Karla III., který se trůnu ujal 8. září. 

Domů
Sdílet
Diskuse