Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. září 2022 12:50
Čas čtení 1:23

Ženu v opavské nemocnici měli 12 let kurtovat k lůžku, případ šetří policie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ženu v opavské nemocnici měli 12 let kurtovat k lůžku, případ šetří policie
Zdroj: Policie ČR

Zpráva ministerstva zdravotnictví spekuluje o mučení.

Server iRozhlas získal oficiální dokumenty ministerstva, které poukazují na zásadní omezování lidských práv v psychiatrických nemocnicích. Konkrétně se policie zabývá opavskou nemocnicí, kde pacientku dvanáct let kurtovali k lůžku. 

Mučení, v lepším případě nelidské zacházení

„Takovou formu zacházení je nutné klasifikovat jako mučení, v lepším případě jako nelidské zacházení,“stojí v závěrečné zprávě ministerstva, kterou má iRozhlas k dispozici. „Byli jsme rovněž svědky šokujícího používání omezení formou kurtování pacientky, která je v ústavní péči již od dětství,“ uvádí se ve zprávě z dvoudenní návštěvy týmu ministerstva složeného z výzkumníka, psychiatra, sociálního pracovníka, uživatele psychiatrických služeb a právníka.

„Kurtování je přerušeno jen jednou za 3 až 4 dny z důvodu provádění osobní hygieny. Pacientka je přebalována i krmena v kurtech, nemá kontakt s ostatními pacientkami. Personál dle vlastních slov nikdy nevyzkoušel alternativní techniky zvládání ataků agresivity pacientky,“ uvedli mimo jiné kontroloři ve zprávě, kterou má k dispozici iRozhlas. Resort existenci těchto závěrečných dokumentů opakovaně popíral.

Serveru iRozhlas se povedlo kontaktovat osobu, která se zmiňovanou pacientkou přišla do styku. „Pacientka byla kurtovaná už jako dítě. Má diagnostikovanou těžkou formu autismu a už od mladého věku byla institucionalizovaná. Nemocnice se ohání tím, že jak pacientka, tak rodina kurty vyžadují, že jí kurty brání před vlastními démony. Takovéto přemýšlení ukazuje na to, kam až může dlouhodobá institucionalizace vést,“ řekla serveru osoba, která si přála zůstat anonymní.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podle ředitele opavské psychiatrické nemocnice Zdeňka Jiříčka byla návštěva impulzem k eliminaci dlouhodobých kurtací. Vedení nemocnice nyní tvrdí, že situaci během několika měsíců po návštěvě ministerstva napravilo. Případem se ale zabývá policie, padlo totiž trestní oznámení od spolupracovníka Národního ústavu duševního zdraví Jindřicha Jašíka.

„Neměl jsem možnost trestní oznámení nepodat. Z mého pohledu se tam jednalo o týrání svěřené osoby a tím ten případ podléhá oznamovací povinnosti. Chci vědět, zda je na psychiatrii možné dělat komukoliv cokoliv, nebo jestli to podléhá trestnímu právu. Když bych toto udělal psovi, tak je to trestné,“ řekl pro iRozhlas Jašík. 

Domů
Sdílet
Diskuse