Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. října 2022 18:04
Čas čtení 1:00

Koronavirus stále sílí. České nemocnice se připravují na nápor

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Koronavirus stále sílí. České nemocnice se připravují na nápor
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Křivka nakažených koronavirem roste každým dnem. Nemocnice v České republice proto nechtějí nechat nic náhodě a připravují se již nyní na možný nápor.

České nemocnice se připravují na potenciální nápor koronavirových pacientů, informuje ČT24. Počty nově nakažených totiž jasně rostou. Z dat ministerstva zdravotnictví je patrné, že v pátek bylo registrováno o 1000 nakažených covidem více než ve stejný den minulý týden. Počty obsazených lůžek covidových pacientů nicméně v posledním týdnu zatím zůstávají prakticky neměnné. 

29. září 2022 18:58 Čas čtení 1:21 Těchto 12 symptomů může signalizovat, že máš koronavirus Těchto 12 symptomů může signalizovat, že máš koronavirus

Ministerstvo v pátek informovalo o 3859 nově nakažených, což dělá za celý pracovní týden 17 234 osob. Reinfekcí bylo také hodně, konkrétně 1564. Můžeme ještě mluvit o nízkém čísle, jelikož ve středu byl státní svátek, kdy se moc netestovalo. Pracovní týden předtím bylo evidováno 15 380 případů.

Místa, kde virus bují nejvíc, najdeme hlavně na severovýchodě a severozápadě Čech. Nejhůře je na tom okres Hradec Králové s incidencí 268,8 na 100 tisíc obyvatel, hned za ním je Náchod se 253 osobami. Dalším klastrem je Ústecko, tedy okresy Teplice a Ústí nad Labem, kde je incidence 246, respektive 240 osob. Třetím rizikovým územím je Plzeň a Rokycansko.

Podle ČT24 se momentálně zhoršuje i situace na lůžkových odděleních, kde lidé přibývají. V liberecké nemocnici místo uvažování o zrušení odběrového místa museli začít uvažovat o uvolňování lůžek na kožním oddělení pro covidové pacienty. Vysoký nárůst během září sleduje i královéhradecká nemocnice, kde nakažených přibylo hned 30. Většinou se ale jedná o osoby starší 64 let.

Řeč čísel se však zdá méně hektická. Zatímco v posledních čtyřech dnech bylo podle statistik hospitalizováno zhruba 1500 osob denně, osob v těžkém stavu i zde přibývá. V pátek jich bylo 54, o 6 víc než ve čtvrtek.

Domů
Sdílet
Diskuse