Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. září 2022 v 18:58
Čas čtení 1:21

Těchto 12 symptomů může signalizovat, že máš koronavirus

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Těchto 12 symptomů může signalizovat, že máš koronavirus
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Národní zdravotní služba Velké Británie (NHS) nově identifikovala 12 základních symptomů, které značí, že má člověk koronavirus. Nedávno byly přidány dva nové symptomy.

Národní zdravotní služba Velké Británie (NHS) představila 12 symptomů koronaviru, které mají usnadnit jeho identifikaci. Informoval o tom The Independent. Pro Británii je toto určení o to důležitější, jelikož se zde vyskytuje dvakrát tolik případů koronaviru než silného nachlazení nebo chřipky, uvedl profesor Tim Spector z Covid ZOE. Naposledy byly do seznamu zařazeny symptomy v červenci, kterými byly bolest v krku a ranní únava.

27. září 2022 v 10:20 Čas čtení 0:57 Covid sílí. Česko v pondělí evidovalo skoro 5000 nakažených Covid sílí. Česko v pondělí evidovalo skoro 5000 nakažených

Dle NHS je hlavními symptomy koronaviru těchto 12 příznaků: vysoká horečka nebo zimnice (horečkou je rozuměn stav, kdy je lidské tělo při doteku horké na hrudi nebo zádech, není třeba teplotu měřit), čerstvý kašel, který trvá hodinu, tři hodiny nebo pokračuje v epizodách posledních 24 hodin, změna nebo ztráta čichu či chuti, zkrácený dech a bolest těla.

Další symptomy jsou: pocit únavy či vyčerpání, a to zejména ráno po dlouhém spánku, bolest hlavy, bolest v krku, ucpaný nos nebo rýma, nechutenství, průjem a zvracení. 

Symptomy se staly oficiálními až nyní, přestože projekt Covid ZOE upozorňoval na rýmu, únavu nebo bolest v krku jako na oficiální symptomy již v červenci. Všechny tři byly dosud symptomy obyčejného nachlazení.

Vědci uvádí, že symptomy podobné nachlazení se mohou vyskytovat zejména u lidí, kteří jsou očkovaní. Je to způsobeno tím, že má člověk protilátky v těle, proto jsou symptomy mírnější. „Nejčastějšími symptomy jsou poté bolest hlavy, rýma, kýchání, bolest v krku a ztráta čichu,“ dodala generální ředitelka Christina Marriott z Královské společnosti pro veřejné zdraví.

Česko a koronavirus

Česká republika, podle dat ministerstva zdravotnictví, zaznamenala od počátku pandemie 4 100 480 případů nákazy a 4 035 333 vyléčených pacientů. Ke čtvrtku viru podlehlo 41 059 osob. 

29. září 2022 v 8:30 Čas čtení 9:12 Fotoreportáž: Kdo jsou lidé, které na demonstraci na Václavském náměstí přivedlo nespokojení se současnou vládou? Fotoreportáž: Kdo jsou lidé, které na demonstraci na Václavském náměstí přivedlo nespokojení se současnou vládou?

Ve středu se objevilo 762 nově nakažených. Je však nutno dodat, že byl státní svátek, proto mohou být čísla zkreslena. Hned 1 217 osob je aktuálně hospitalizováno, z nichž 39 je v těžkém stavu. 

Od začátku očkování bylo aplikováno 18 060 314 vakcín, 6 891 800 osob má ukončeno základní očkování (nechalo se očkovat dvěma dávkami) a 4 316 226 osob se nechalo naočkovat třetí posilující dávkou. Čtvrté dávky, tzv. boosteru, využilo 291 258 lidí.

Anketa:
Kolik dávek očkování proti koronaviru máš?
Jednu.
Dvě.
Tři.
Čtyři.
Jednu.
3 %
14 Hlasů
Dvě.
25 %
129 Hlasů
Tři.
62 %
319 Hlasů
Čtyři.
11 %
56 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse