Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
4. října 2022 9:18
Čas čtení 1:26

Satirický web založil petici za referendum o připojení Kaliningradu k ČR. Má už přes 5 tisíc podpisů

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Novináři ze satirického webu založili petici, která paroduje kroky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na online petičním portálu se objevila kuriózní výzva – lidé jejím prostřednictvím žádají o vyhlášení referenda o připojení Kaliningradu k České republice. Přestože jde o viditelnou recesi, kterou má na svědomí web se „satirickým zpravodajstvím“ az247.cz, k úternímu ránu ji podepsalo již přes 5 200 lidí. S nápadem jako první přišel polský twitterový účet papież internetu, podle kterého by bylo skvělé, že by Češi konečně měli přístup k moři.

2. října 2022 12:03 Čas čtení 1:18 Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem

„Kaliningrad, česky též známý jako Královec, je ruské město, které bylo založeno na počest českého krále Přemysla Otakara II. Město za dobu svojí existence patřilo Prusku, Polsku, Německu a nyní Rusku. Domníváme se, že Rusko si již s Kaliningradem hrálo moc dlouho, a je ho tak na čase poslat zase o stát dál, jak se tomu za necelých 800 let jeho existence již stalo zvykem,“ popisují organizátoři petice. Jelikož tedy bylo město založeno na počest českého krále, mělo by dle nich přejít „do rukou právoplatného majitele – České republiky“, píší autoři.

Petice tak satiricky reaguje na počínání ruského prezidenta Vladimira Putina, který násilně usiluje o rozšíření hranic Ruska i na území Ukrajiny. „Jak nám Rusko ukázalo na Krymu, a nyní ukazuje na východě Ukrajiny, je naprosto v pořádku nakráčet na území cizího státu, vyhlásit tam referendum a následně území anektovat,“ uvádí satirický web v popisku.

Putin
Zdroj: TASR/AP

Česko bude mít konečně přístup k moři!

Podle zakladatelů petice se tak vyskytla jedinečná příležitost rozšířit české území – a konečně získat moře. „Požadujeme proto po vládě České republiky, aby poslala české vojáky do Kaliningradu, vyhlásila referendum, které skončí výsledkem 98 % pro připojení k ČR, a následně anektovala Kaliningrad a přejmenovala ho na Královec,“ uzavírají.

Zejména na Twitteru si počin vysloužil spoustu vtipných reakcí. Vyjádřil se například i europoslanec Tomáš Zdechovský. „Je čas rozdělit Kaliningrad, aby naši čeští bratři měli konečně přístup k moři. A pak nemilujte Poláky,“ napsal. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Přestože se petice rychle stala virální a podepsalo ji velké množství lidí, řada podpisů je stejného satirického rázu. Objevují se jména jako například Slava Ukrajine, Marcus Aurelius, Sirius Brumbál či Vladimir Putin.

Kaliningrad – hlavní město Kaliningradské oblasti, exklávy Ruské federace – leží u ústí řeky Pregoly do Baltského moře. Žije zde přibližně 475 tisíc obyvatel. 

Domů
Sdílet
Diskuse