Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. října 2022 8:06
Čas čtení 1:17

Joe Biden omilostní lidi odsouzené za držení marihuany

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Joe Biden omilostní lidi odsouzené za držení marihuany
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci

Prezident dodal, že u rasových menšin je statisticky mnohem pravděpodobnější, že budou za držení konopí uvězněny.

Americký prezident Joe Biden omilostní tisíce lidí, kteří byli federálně odsouzeni za „prosté držení marihuany“. Šéf Bílého domu vyzval guvernéry jednotlivých států, aby jeho krok následovali. Informoval o tom prostřednictvím svého účtu na Twitteru.

Biden: začínáme napravovat křivdy

„Posílání lidí do vězení za držení marihuany zničilo příliš mnoho životů. Lidé skončili ve vězení za jednání, které mnoho států již nezakazuje,“uvedl nejprve Biden. Podle něj lidé jiné barvy pleti než bílé užívají marihuanu v podobné míře jako běloši, jsou však za držení marihuany stíháni a zatýkáni mnohem častěji. „Tyto křivdy začínáme napravovat,“ doplnil.

Záznamy v trestním rejstříku za držení marihuany vytvořily lidem podle Bidena zbytečné překážky v zaměstnání, bydlení a vzdělávání. Vyzval také guvernéry jednotlivých států, aby jeho rozhodnutí následovali. Za držení marihuany by podle Bidena neměli lidí končit ani ve federálních věznicích, ani ve věznicích jednotlivých států.

6. října 2022 19:10 Čas čtení 0:54 Policie na Hodonínsku odhalila 10 pěstíren marihuany. Osmi lidem hrozí až deset let vězení Policie na Hodonínsku odhalila 10 pěstíren marihuany. Osmi lidem hrozí až deset let vězení

Biden dále požádal federální činitele, aby zahájili proces přezkoumání toho, jak je marihuana klasifikována podle zákona. „Marihuanu řadíme na stejnou úroveň jako heroin a zároveň mezi závažnější než fentanyl. To nedává smysl,“ myslí si prezident. Zdůraznil ale, že v platnosti by měla zůstat omezení pro prodej marihuany nezletilým.

Podle amerických úředníků omilostní Bidenovo rozhodnutí asi 6 500 lidí. Pro rekreační účely je marihuana povolena v 19 státech a ve Washingtonu. Lékařské použití je legální ve 37 státech a třech územích USA. Na federální úrovni ale zůstává ilegální, a to i ve státech, kde ji mohou legálně koupit a užívat miliony dospělých.

Domů
Sdílet
Diskuse