Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
8. října 2022 8:28
Čas čtení 1:10

Mohutná exploze a požár zasáhly ruský most vedoucí na Krym

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mohutná exploze a požár zasáhly ruský most vedoucí na Krym
Zdroj: Getty Images/Sasha Mordovets

Požár zachvátil několik vagónů vlaku a poškodil konstrukci mostu.

Strategicky významný Kerčský most spojující Krym s Ruskem zasáhl obrovský výbuch, informuje BBC. Po výbuchu se rozšířil rozsáhlý požár, který zachvátil železniční vagóny, a došlo i ke zřícení některých silničních úseků. Most představuje symbol okupace jižního ukrajinského poloostrova. Je zároveň důležitou zásobovací trasou pro ruské síly na Krymu. Za poslední dva měsíce zasáhla série explozí na Krymu několik pro Rusy strategických míst, včetně námořní letecké základny Saky.

Výbuch bylo, podle deníku The Guardian, slyšet na kilometry daleko. Odehrál se v momentě, kdy přes most přejížděl vlak. Část silničního mostu, který vede souběžně s železniční tratí, se zhroutila a videozáznam z místa výbuchu ukazuje, že požáry zasáhly hned několik železničních nákladních vozů po celé délce vlaku.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Ruská zpravodajská služba Tass uvedla, že výbuch způsobil tanker s palivem. „Podle předběžných informací hoří na jednom z úseků krymského mostu cisterna, plavební oblouky nejsou poškozeny,“ řekl Oleg Krjučkov, poradce ruského okupačního šéfa Krymu.

Železniční trať je součástí dvojice paralelních mostů, které protínají Kerčský průliv spojující Krasnodar v Rusku s Krymem. Most začalo Rusko stavět po své invazi a anexi Krymu v roce 2014. Silniční most o délce přibližně 19 km otevřel ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018 a železniční most se dočkal kolaudace o dva roky později.

Zpět
Sdílet
Diskuse