Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
10. října 2022 12:44
Čas čtení 0:50

Samosběr jablek: Vyraz do jablečného sadu a ušetři. Kilo koupíš i za 18 korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Samosběr jablek: Vyraz do jablečného sadu a ušetři. Kilo koupíš i za 18 korun
Zdroj: Unsplash/Aarón Blanco Tejedor/volně k použití

Léto se láme do podzimu a sadaři hlásí stromy plné jablek. Vyraz na samosběr, pobuď na čerstvém vzduchu a ušetři.

Letní teploty se s námi pomalu loučí a s nástupem podzimu dozrávají také chutná jablka. Sadaři hlásí stromy plné jablek, což znamená, že je nejvyšší čas vyrazit na samosběr. Takové kilo šťavnatých plodů si můžeš nasbírat i za 18 korun, píše web Kupní síla.

9. října 2022 14:30 Čas čtení 6:07 5 údajně nejlepších minipivovarů v Brně. Navštívit se vyplatí všechny, ale pouze jeden od nás dostal plný počet 5 údajně nejlepších minipivovarů v Brně. Navštívit se vyplatí všechny, ale pouze jeden od nás dostal plný počet

Jablka jsou v Česku, stejně jako ve většině Evropy, hojně pěstovanou a konzumovanou pochutinou. Ačkoli se nejedná o nikterak vzácné plody, jejich cena v současné době roste nahoru a za takové obyčejné jablko Gala zaplatíš v obchodě i 43 korun za kilo.

Vyzrát nad vysokou cenou jablek můžeš tak, že vyrazíš na samosběr. Vybírat můžeš z ovocných sadů z celého Česka, neboť jablíčka se pěstují ve všech krajích. Nejlevněji pak oblíbené ovoce koupíš v Libereckém kraji, kde za kilo zaplatíš třeba i jenom 10 korun. Naopak nejdražší samosběr je zase ve Zlínském kraji, kde tě vlastnoručně nasbírané kilo jablek může stát i 25 korun.

V průměru pak za kilo jablek zaplatíš 18 korun. A pokud nevíš, kam na samosběr vyrazit, mrkni na web Kupní síla a podle kraje si vyber, který sad navštívíš. 

Anketa:
Plánuješ vyrazit na samosběr jablek?
Jasně, už se těším, až upeču jablečný štrúdl. 
Ne, bolí mě záda. To si radši v obchodě připlatím.
Ne, jablka nejím.
Jasně, už se těším, až upeču jablečný štrúdl. 
76 %
Ne, bolí mě záda. To si radši v obchodě připlatím.
16 %
Ne, jablka nejím.
8 %

A na která jablka se pravděpodobně můžeš těšit? Podle webu izahradkar.cz zahrádkáři nejčastěji vysazují odrůdy Matčino, Čistecké, McIntosh, Jonathan, Spartan, Ontario, Boskoop, Zlatou renetu, Jaderničku, Zvonkové, Panenské, malináče (hornokrajský, holovouský), Coxovu renetu či Kanadskou renetu.

Domů
Sdílet
Diskuse