Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
13. října 2022 v 9:51
Čas čtení 1:09

Signal Festival 2022 nabídne tradiční světelné projekce nebo instalaci z válkou poničených aut z Ukrajiny

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Signal Festival 2022 nabídne tradiční světelné projekce nebo instalaci z válkou poničených aut z Ukrajiny
Zdroj: Se souhlasem Signal Festivalu

Organizátoři slibují nabitější program než kdy dříve.

V Praze ve čtvrtek začíná festival světla a digitální kultury Signal. Jedná se o jubilejní desátý ročník, podle organizátorů je výroční program nabitější než kdykoliv předtím. Čtyřdenní festival nabídne tradiční světelné projekce na pražských budovách, zajímavé instalace, živá vystoupení, přednášky i workshopy.

Signal rozsvítí centrum, Vinohrady, Vršovice i virtuální prostor

Pro návštěvníky připravil letos Signal dvě festivalové trasy, které povedou centrem, Vinohrady a Vršovicemi. Na těchto trasách bude k vidění patnáct světelných instalací. Trasa v centru povede tradičně přes Klementinum, piazzettu Národního divadla i moderní Kunsthalle Praha a Centrum architektury a městského plánování.

Inovací 10. ročníku je spojení trasy Vinohrady/Vršovice, která návštěvníky zavede k ikonické bazilice sv. Ludmily na náměstí Míru i před populární interaktivní mrak složený z tisíců žárovek u Vršovického zámečku. Kromě těchto tras bude stejně jako loni dostupná také třetí, virtuální karlínská trasa Signal AR v rozšířené realitě, k níž je zapotřebí stáhnout mobilní aplikaci. 

Na Mariánském náměstí zaujme podle organizátorů instalace z válkou poničených aut z Ukrajiny, za kterou stojí designér Maxim Velčovský, jehož práce jsou zařazeny například ve sbírkách londýnských muzeí. Velčovský je jedním z nejznámějších českých designérů a jako art director společnosti Lasvit se snaží oživit tradici českého sklářství.

Za zmínku stojí také digitální díla Ondřeje Zunky a dalších českých umělců PHOTOSYSTEM II v Kunsthalle Praha, umělecká instalace zrozená z hlubin městských dat světového umělce Refika Anadola v CAMPu nebo divadelní představení souboru Národního divadla Laterna magika. Na tom se spolupodílela výrazná představitelka tuzemské choreografie Miřenka Čechová, zakladatelka Spitfire Company, která působí střídavě v Česku a v USA. 

Většina programu je zdarma. Galerijní zóna zahrnuje šest míst, na která je třeba zakoupit vstupenku Signal Plus. S ní lze díla navštěvovat opakovaně. Kompletní program festivalu a další informace najdeš na oficiálních webových stránkách Signal Festivalu.

Domů
Sdílet
Diskuse