Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ilona Hobzová
13. října 2022 v 14:47
Čas čtení 1:23

Alex Jones musí zaplatit skoro miliardu dolarů jako odškodné za hoaxy o střelbě na škole v roce 2012

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Alex Jones musí zaplatit skoro miliardu dolarů jako odškodné za hoaxy o střelbě na škole v roce 2012
Zdroj: TASR/AP

Pro Jonese jde už o druhou pokutu.

Konspirační teoretik Alex Jones musí zaplatit další peníze jako odškodné pozůstalým po obětech masové střelby na základní škole Sandy Hook v americkém Connecticutu. Jones totiž střelbu zpochybnil a označil ji za spiknutí se záměrem omezit nošení zbraní zákonem. Děti byly podle něj nastrčení herci. O verdiktu soudu informoval The Guardian.

Jde o druhou pokutu, další možná budou následovat

Jonese za jeho slova žalovalo deset rodin. Letos v srpnu soud rozhodl o tom, že musí zaplatit téměř 50 milionů dolarů, v přepočtu asi 1,25 miliardy korun. Jde o odškodné rodinám šestiletého Neila Heslina a Scarlett Lewis, obětem střelby, ke které došlo v roce 2012 a kvůli které přišlo o život celkem dvacet dětí a šest dospělých. 

Výše zmíněná částka byla sice výrazně nižší, než rodiče za pomluvu a citovou újmu požadovali, právě jejich případ ale otevřel cestu dalším rozsudkům, které nyní přišly. Podle středečního rozhodnutí soudu v Connecticutu musí Jones dalším rodinám nově zaplatit nejméně 965 milionů dolarů, což je asi 24,4 miliardy korun. Žalobu kromě rodičů podali také pozůstalí zastřelených pedagogů.

Rodiče a další pozůstalí uvedli, že je roky sužovaly výhružky násilím i smrtí ze strany Jonesových přívrženců, kteří konspirační teorii věřili. Sám Jones u soudu uznal, že brutální střelba skutečná byla a že si v minulosti počínal nerozvážně. Zároveň ale případ označil jako urážku práva a svobody projevu. 

Jeden z pozůstalých, Robbie Parker, který tvořil ústřední bod případu z Connecticutu, zažíval obtěžování několik let. Jones označil jeho zavražděnou dceru za najatou herečku. „Každý den jsme v té soudní síni říkali pravdu. Říct pravdu by nemělo být tak těžké a nemělo by to být tak děsivé,“ cituje Parkera The New York Times. Parker směrem ke stoupencům Jonese dodal: „Každý, kdo tohoto muže stále poslouchá, zeptejte se sami sebe, co vám kdy dal?“

5. října 2024 v 7:00 Čas čtení 5:26 White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho

Rodiny a jejich právní zástupci verdikt uvítali a budou ho prý vymáhat tak dlouho, jak bude potřeba. Dalšímu soudu bude Jones čelit ještě letos. U soudu přitom uvedl, že si nemůže dovolit zaplatit částku vyšší než dva miliony dolarů. Ekonom však v jednom ze soudních řízení svědčil, že Jonesova společnost má hodnotu až 270 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse