Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
13. října 2022 17:11
Čas čtení 1:09

143 zemí v hlasování OSN odsoudilo anexi území na Ukrajině. Které země se postavily za Rusko?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
143 zemí v hlasování OSN odsoudilo anexi území na Ukrajině. Které země se postavily za Rusko?
Zdroj: Profimedia

Ze 193 členů Rady OSN podpořilo Ukrajinu 143 zemí, zatímco 35 se hlasování zdrželo. 5 zemí bylo proti rezoluci a 10 zemí nehlasovalo.

Valné shromáždění OSN ve středu důrazně odsoudilo ruskou agresi na Ukrajině. Hlasování vyvolal pokus o anexi čtyř částečně okupovaných území na Ukrajině, píše Insider.

Během hlasování 143 zemí ruské kroky odsoudilo a 35 zemí se zdrželo, včetně Číny, Indie, Pákistánu a Jihoafrické republiky. Proti rezoluci hlasovalo pouze pět zemí, z nichž jednou bylo samotné Rusko. K němu se připojily Severní Korea, Bělorusko, Sýrie a Nikaragua. Zbývajících 10 zemí nehlasovalo – což se od možnosti zdržet se hlasování technicky liší.

Byla to silnější reakce 193členného tělesa, než mnozí západní představitelé očekávali, a zároveň se jednalo o nejsilnější projev podpory Valného shromáždění OSN Ukrajině od začátku války v únoru. Za několik měsíců od ruské invaze odhlasovalo shromáždění čtyři rezoluce, včetně požadavku na zastavení palby ze strany Ruska a opatření k pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva.

11. října 2022 11:38 Čas čtení 1:20 Ruský poslanec: Pokud se chtějí některé státy USA připojit k Rusku, Moskva to zváží Ruský poslanec: Pokud se chtějí některé státy USA připojit k Rusku, Moskva to zváží

„Je to úžasné,“ okomentoval hlasování pro server AlJazeera ukrajinský velvyslanec při OSN Sergej Kyslycja. Ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja před hlasováním Valnému shromáždění řekl, že rezoluce je „zpolitizovaná a otevřeně provokativní“, a dodal, že „může zničit veškeré úsilí o diplomatické řešení krize“.

Čína se hlasování zdržela

Čína se hlasování zdržela, protože nevěří, že rezoluce bude užitečná, uvedl zástupce čínského velvyslance v OSN Geng Shuang. „Jakékoli opatření přijaté Valným shromážděním by mělo přispět k deeskalaci situace, mělo by přispět k brzkému obnovení dialogu a mělo by přispět k podpoře politického řešení této krize,“ řekl.

USA a další západní země lobbovaly za podporu Ukrajiny. Například americký ministr zahraničí Antony Blinken svolal videokonferenci s diplomaty z více než 100 zemí. Získali o desítky hlasů více než ve srovnání s výsledkem z roku 2014 a polepšili si oproti 141 zemím, které hlasovaly pro odsouzení Ruska a požadovaly, aby do týdne od invaze 24. února stáhlo své vojáky z Ukrajiny.

Domů
Sdílet
Diskuse