Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. října 2022 11:38
Čas čtení 1:20

Ruský poslanec: Pokud se chtějí některé státy USA připojit k Rusku, Moskva to zváží

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruský poslanec: Pokud se chtějí některé státy USA připojit k Rusku, Moskva to zváží
Zdroj: TASR/AP

Vysoce postavený člen Státní dumy, ruského parlamentu, utrousil zvláštní komentář.

Ruský poslanec Alexandr Tolmačev uvedl, že všechny státy USA, které se chtějí odtrhnout od země a připojit se k Ruské federaci, budou zváženy. Reagoval na internetový průzkum, který ukázal, že někteří Američané si přejí, aby se jejich státy odtrhly od USA. Informuje o tom server Newsweek.

11. října 2022 7:51 Čas čtení 1:14 V reakci na bombardování Kyjeva se sejdou vedoucí představitelé G7. Truss zřejmě svolá schůzku NATO V reakci na bombardování Kyjeva se sejdou vedoucí představitelé G7. Truss zřejmě svolá schůzku NATO

Pravděpodobně se jednalo o celonárodní průzkum organizací Bright Line Watch a YouGov z června roku 2021. Podle něj podpora Američanů pro odtržení jejich státu od USA roste a 37 procent z nich projevilo „ochotu se odtrhnout“. Největší podporu mělo odtržení na jihu USA a mezi republikány, jejichž podíl se od ledna do června zvýšil z 50 na 66 procent.

„USA se rozkládají a EU praská ve švech,“ míní Tolmačev

„Pokud budou Američané hlasovat pro odtržení některých států od země a vyjádří přání připojit se k Rusku, Moskva to zváží,“ řekl Tolmačev ruskému zpravodajskému webu Podmoskovye Segodnya. Dodal, že Spojené státy se začínají „rozkládat“ a že jejich spojenec, Evropská unie, „praská ve švech“.

Podle Tolmačova je to důsledek neúspěšné americké zahraniční politiky. „Takové iniciativy jsou signálem, že občané Spojených států jsou nespokojeni s jejich vedením a jsou připraveni přijmout krajní opatření včetně odtržení, pokud bude současná americká politika pokračovat,“ řekl. Dodal, že je důležité, aby hlasování neprobíhalo na sociálních sítích, ale oficiálně a legitimně – „jako na Krymu, v Sevastopolu, Doněcké a Luhanské republice, Záporožské a Chersonské oblasti“. Komentáře přišly jen týden poté, co Rusko prohlásilo, že čtyři ukrajinské regiony se staly ruským územím, a to na základě referend, která byla ukrajinskými a západními představiteli široce kritizována jako falešná. 

10. října 2022 19:00 Čas čtení 1:23 Make Královec Czech Again! Demonstranti před ruskou ambasádou hlasovali o anexi Kaliningradu Make Královec Czech Again! Demonstranti před ruskou ambasádou hlasovali o anexi Kaliningradu

Ústava USA nicméně neobsahuje žádné ustanovení o odtržení. Z ústavního hlediska tak nemůže existovat nic takového jako vystoupení státu z Unie. „Teoreticky je otevřená otázka, zda se stát může oddělit se souhlasem Kongresu nebo se souhlasem všech ostatních států. V Lincolnově prvním inauguračním projevu a v případu Texas v. White se objevují nahozené formulace o možnosti, že by všechny státy souhlasily s tím, aby se jeden stát oddělil. Ale to, co Rusko navrhuje, není realistický scénář,“ řekla pro Newsweek profesorka práva Cynthia Nicoletti.

Domů
Sdílet
Diskuse