Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. října 2022 7:51
Čas čtení 1:14

V reakci na bombardování Kyjeva se sejdou vedoucí představitelé G7. Truss zřejmě svolá schůzku NATO

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V reakci na bombardování Kyjeva se sejdou vedoucí představitelé G7. Truss zřejmě svolá schůzku NATO
Zdroj: Flickr/Number 10/volně k užití

Vedoucí představitelé skupiny G7 a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v úterý sejdou, aby znovu vyjádřili jednotný nesouhlas s neutichající válkou na Ukrajině.

Vedoucí představitelé zemí G7 (USA, Velká Británie, Německo, Francie, Itálie, Japonsko a Kanada) budou v úterý od 14 hodin jednat prostřednictvím videokonference o eskalaci války na Ukrajině a o snaze snížit ceny plynu. Na začátku se k hovoru připojí i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše server Politico. Zároveň se očekává, že britská premiérka Liz Truss v nadcházejících dnech svolá plnohodnotné setkání lídrů NATO.

Videohovor bude úplně prvním setkáním všech vedoucích představitelů skupiny G7 od zahájení ukrajinské protiofenzívy na Ukrajině. Podle oficiálního vládního webu Velké Británie se jedná o reakci na zintenzivnění útoků na ukrajinská města, zabíjení civilistů, přerušování dodávek elektřiny a „zinscenování falešných referend“ ve snaze anektovat čtyři ukrajinské regiony. To všechno zvýšilo tlak na západní spojence, aby Kyjevu dodali protivzdušnou obranu, o kterou již dlouho usiluje. 

10. října 2022 8:43 Čas čtení 1:03 Putin vyzval k odplatě za Kerčský most. Z Kyjeva se ozývají mohutné výbuchy Putin vyzval k odplatě za Kerčský most. Z Kyjeva se ozývají mohutné výbuchy

Kyjev byl terčem útoku poprvé po několika měsících. Rusko podle stanice iTV zasáhlo také civilní oblasti a energetickou infrastrukturu po celé zemi, od Charkova na východě až po Lvov u polských hranic. Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že údery byly odvetou za „ukrajinský útok na Kerčský most“. 

Energetická krize jako jedno z témat

Lídři budou jednat také o energetických otázkách a rostoucích cenách. Již v pátek německý kancléř Olaf Scholz navrhl plán na snížení cen plynu vytvořením aliance odběratelů s energeticky náročnými asijskými zeměmi, která by přesvědčila velké vývozce ke snížení nákladů. Podle tohoto plánu by Německo využilo svého předsednictví ve skupině G7 k podpoře globálních jednání o snížení cen. 

K výzvám na deeskalaci útoků na Ukrajině se nezávisle na G7 připojily také Indie a Čína. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning deníku New York Times řekla, že „všechny země si zaslouží respekt ke své svrchovanosti a územní celistvosti“. Dodala, že je třeba podpořit veškeré úsilí, které vede k mírovému řešení. Mluvčí indického ministerstva zahraničí Arindam Bagchi uvedl, že Indie je hluboce znepokojena eskalací konfliktu na Ukrajině, včetně útoků na infrastrukturu a úmrtí civilistů.

Domů
Sdílet
Diskuse