Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. října 2022 11:56
Čas čtení 3:10

8 let od prvního výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Připomeň si, co se stalo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
8 let od prvního výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Připomeň si, co se stalo
Zdroj: Policie ČR

K prvnímu výbuchu došlo v říjnu, k dalšímu v prosinci roku 2014.

16. října 2014 došlo k výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v okrese Zlín, zemřeli při něm dva čeští občané Vratislav Havránek a Luděk Petřík. K dalšímu výbuchu došlo o necelé dva měsíce později. Připomeň si, co následovalo po útocích.

Nekonečné vyšetřování, jehož závěry vedou k Rusku

Bezprostředně po výbuchu došlo ke krátkodobé evakuaci obyvatel nejbližších vesnic. Čištění skladů probíhalo šest let a skončilo v roce 2020. Několik let trvalo také vyšetřování toho, kdo za výbuchem stojí.

V dubnu 2021 tehdejší vláda Andreje Babiše oznámila, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stáli dva agenti ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Takto vyfotili dým po výbuchu na radnici města Valašské Klobouky.VRBĚTICEVRBĚTICEVRBĚTICE
Zobrazit galerii
(10)

O pár dní později ale společná investigativní práce týdeníku Respekt a skupiny Bellingcat přinesla další možné verze. Podle jejich informací nebyli do sabotáže zbraní zapleteni pouze dva agenti ruské GRU, nýbrž šestičlenné komando osobně vedené Andrejem V. Averjanovem. Tento důstojník ruské tajné služby podobně operoval v zahraničí pouze dvakrát, což údajně potvrdilo důležitost mise ve Vrběticích.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Jednotka 29155 se do Česka dostávala po částech. Miškin a Čepiga nejprve zůstali v Praze a fotili památky, fotky uveřejnili na Instagram. Následně se přesunuli do Ostravy do hotelu Corrado. Objednali se e-mailem pod falešnou identitou jako obchodníci se zbraněmi do Vrbětic, jak zjistila česká policie.

vrbětice
Zdroj: Policie ČR

Povolení k návštěvě dostali od 13. do 17. října. K výbuchu v muničním skladu č. 16 došlo 16. října pět minut před půl desátou. Česká policie neprokázala, že by oba agenti v areálu byli fyzicky. V době výbuchu už ale údajně Čepiga s Miškinem nastupovali do letadla ve Vídni, které startovalo 10:05.

Výbuchy měly podle zjištění policie a státního zastupitelství navíc proběhnout až mimo české území. Odpalovací zařízení mělo být nastraženo ve dvou muničních skladech, přičemž oba měly být vyskladněny v říjnu. Druhý ale vybuchl až v prosinci, kvůli čemuž se policie domnívá, že výbuch přišel předčasně. Klíčový důkaz v podobě odpalovacího zařízení se však v totálně zničeném skladu nenašel.

S dalšími důkazy přišel v květnu 2021 týdeník Respekt. Jen den před výbuchem muničního skladu se šéf firmy Imex Group, která měla prostory pronajaté, podle mobilního telefonu pohyboval v blízkosti ostravského hotelu Corrado, v němž byla dvojice ruských agentů GRU ubytována.

Spor Zeman versus Babiš a Hamáček

V dubnu 2021 poskytl první vyjádření ke kauze Vrbětice český prezident Miloš Zeman. V rozhovoru tehdy uvedl, že policie pracuje se dvěma variantami týkajícími se výbuchu muničního skladu. Podle jedné z policejních verzí prý došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Druhá verze však hovoří o akci cizí rozvědky. „Beru obě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně vyšetřeny,“řekl Zeman.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Prezidentova slova ale popřeli tehdejší premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček. Vyšetřovací verze prý existovala jen jedna. „Teď je jen jedna vyšetřovací verze, a tou je útok ruských agentů. Ale pan prezident mluvil o té první verzi, se kterou pracovala policie od roku 2014, a to byla verze manipulace s vojenským materiálem ve skladě. Panu prezidentovi jsem to vysvětloval, jednoznačně se teď pracuje s jednou verzí,“okomentoval situaci Babiš.

Rusko zařadilo Česko na seznam nepřátelských zemí

Česko se v reakci na zapojení Ruska do útoku rozhodlo vyhostit 18 diplomatů z ambasády v Praze. Podporu a solidaritu zemi tehdy vyjádřilo několik států, mezi nimi třeba Spojené státy, Lotyšsko, Velká Británie i Ukrajina. „USA stojí při svém stálém spojenci, České republice. Oceňujeme její významné rozhodnutí přivést Rusko k odpovědnosti za jeho nebezpečné jednání na českém území,“ uvedla třeba zástupkyně amerického velvyslance Jennifer Bachus.

Obvinění, že Rusko bylo zapojeno do výbuchu ve Vrběticích, při kterém zemřeli dva lidé, označil za absurdní ruský prezident Vladimir Putin. Byl to také jeden z důvodů, proč se Kreml rozhodl Česko zařadit na seznam nepřátelských zemí. Na seznamu se vedle Česka nachází i Polsko, Ukrajina, pobaltské státy, Velká Británie, USA, Kanada a Austrálie. Všechny tyto jmenované země údajně podnikají nepřátelské akce vůči Rusku.

Nové objevy a Hamáčkův neúspěšný soud

Vyšetřování ale stále není u konce ani v roce 2022. Zatímco třeba Senát kauzu Vrbětice uzavřel a vyzval Rusko k omluvě a kompenzaci škod po útoku, podle informací Respektu a Radiožurnálu zahájila policie trestní řízení proti bývalému ruskému vojákovi s českým pasem a jeho manželce. Oba prý byli zapojeni do komunikace s generálmajorem Andrejem Averjanovem, který řídil operaci GRU ve Vrběticích. 

Kauzu řešil také dnes už bývalý ministr vnitra Jan Hamáček, i když z docela jiného důvodu. Podle informací serveru Seznam Zprávy chtěl politik v Moskvě údajně vyměnit kauzu Vrbětice za milion ruských vakcín. Hamáček to odmítal a rozhodl se na majitele webu a novináře Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou podat žalobu. S tou ale neuspěl

Domů
Sdílet
Diskuse