Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2021 11:16
Čas čtení 1:10
Ondřej Jarůšek

Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát

Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát
Zdroj: TASR - Marko Erd
NEWS MILOŠ ZEMAN ÚTOK VE VRBĚTICÍCH
Uložit Uložené

Týdenní mlčení prezidenta je u konce.

Prezident Miloš Zeman se v neděli dopoledne poprvé veřejně vyjádřil ke kauze Vrbětice. Informace o podílu agentů ruských tajných služeb na explozích muničního skladu z roku 2014 se veřejnost dozvěděla již minulý týden v sobotu, na vyjádření prezidenta si však lidé museli počkat až do dnešního dne. Prezidentův mimořádný projev vysílala TV Prima.

Doporučeno
Opoziční lídr Alexej Navalnyj umírá, ale ruská vláda ho přinutí žít, tvrdí politolog Alexander Duleba (Rozhovor) Opoziční lídr Alexej Navalnyj umírá, ale ruská vláda ho přinutí žít, tvrdí politolog Alexander Duleba (Rozhovor) 24. dubna 2021 14:30

Své týdenní mlčení Zeman v úvodu projevu odůvodnil tím, že se seznamoval se všemi relevantními informacemi. Nechával si prý zpracovat analýzy a setkal se s policejním prezidentem, aby se mohl k záležitosti vyjádřit „s chladným rozumem a bez jakékoliv historie“.

Za to, že s prohlášením čekal, prezidenta kritizovala jak opozice, tak i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten ovšem na tiskových konferencích opakovaně zdůrazňoval, že vláda má při krocích vůči Rusku Zemanovu plnou podporu.

„Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát,“  řekl Miloš Zeman. Při explozích zahynuli dva Češi a byla způsobena miliardová škoda. Prezident však uvedl, že podle zprávy BIS neexistují důkazy ani svědectví o tom, že by se ruští agenti ve vrbětickém areálu nacházeli.

Doporučeno
Hamáček řekl, že Bartoš není připraven být premiérem. Předsedy Pirátů jsme se zeptali, co si o tom myslí Hamáček řekl, že Bartoš není připraven být premiérem. Předsedy Pirátů jsme se zeptali, co si o tom myslí 23. dubna 2021 18:36

Jedna z policejních verzí hovoří o tom, že ve Vrběticích došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Druhá verze však hovoří o akci cizí rozvědky. „Beru obě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně vyšetřeny,“ řekl Zeman.

Zároveň zdůraznil, že jako vrchní velitel ozbrojených sil si přeje, aby do vyšetřování byla nasazena maximální kapacita. Zároveň chce, aby po konci vyšetřování měla veřejnost plnou informovanost a nic se neutajovalo.

Pokud by se prokázalo, že Rusko má skutečně podíl na explozích, mělo by podle Zemana být potrestáno tím, že se nebude moct účastnit tendru na dostavbu Dukovan. Vyzývá však k tomu, aby se celá kauza nejprve řádně vyšetřila. „Počkejme bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování a potom teprve rozhodněme,“ uvedl prezident.

Domů
Sdílet
Diskuse