Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
16. října 2022 v 15:25
Čas čtení 1:11

Elon Musk oznámil, že SpaceX bude nadále financovat internet na Ukrajině

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Elon Musk oznámil, že SpaceX bude nadále financovat internet na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong

V pátek přitom říkal, že jeho společnost nedokáže službu na Ukrajině financovat donekonečna.

Miliardář Elon Musk v sobotu oznámil, že jeho společnost SpaceX bude nadále financovat satelitní internetovou službu Starlink na Ukrajině, a to i přesto, že na tom prodělává. Musk se takto vyjádřil den poté, co naznačil, že tento projekt již nebude schopen dále financovat. O Muskově vyjádření informovala agentura TASR.

Muskův obrat 

V pátek přitom Musk tvrdil, že jeho společnost SpaceX nedokáže financovat služby Starlink na Ukrajině donekonečna. Uvedl to poté, co zpravodajská televize CNN přišla se zprávou, že SpaceX požádal americké ministerstvo obrany, aby náklady na Ukrajině převzalo. Pentagon následně potvrdil, že s miliardářem v této věci komunikuje.

Starlink je síť více než 3000 satelitů na nízké oběžné dráze, která poskytuje širokopásmový přístup na internet pro více než 150 tisíc pozemních stanic na Ukrajině. Pro ukrajinskou armádu je to klíčový komunikační prostředek v boji proti ruským jednotkám.

Náklady na provozování systému Starlink na Ukrajině už podle Muska dosáhly osmdesáti milionů dolarů. Jak však nedávno informovalo CNN, část ze stanic pro Ukrajinu a přibližně 30 procent nákladů na přenos dat zaplatily země jako USA a Polsko nebo různé organizace.

Musk se nedávno dostal do sporu s ukrajinskými představiteli včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, když navrhl mírovou dohodu, která by zahrnovala neutralitu Ukrajiny, opětovné konání kontroverzních referend na Ruskem okupovaných územích na Ukrajině, ale také to, aby se Ukrajina vzdala Krymu. Moskva jeho návrh přivítala. 

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak ale v pátek na Twitteru uznal význam Starlinku. „Ať se nám to líbí, nebo ne, Elon Musk nám pomohl přežít nejkritičtější chvíle války,“uvedl a dodal, že Ukrajina najde řešení, aby Starlink fungoval i nadále.

Domů
Sdílet
Diskuse