Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
20. října 2022 17:49
Čas čtení 1:11

Piráti a Praha sobě utvořili vyjednávací alianci. Zvou do ní i STAN

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Piráti a Praha sobě utvořili vyjednávací alianci. Zvou do ní i STAN
Zdroj: Refresher/David Marcin

Piráti a Praha sobě mají v 65členném městském zastupitelstvu 24 hlasů. Ve volbách v Praze vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před druhým ANO a třetími Piráty.

Pražští Piráti a Praha sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu a v povolebních vyjednáváních budou postupovat výhradně spolu, informuje o tom ČTK. Důvodem je dosavadní pomalost povolebních vyjednávání. Dnes to na tiskové konferenci řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě). Piráti a Praha sobě mají v 65členném městském zastupitelstvu 24 hlasů. Ve volbách v Praze vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před druhým ANO a třetími Piráty.

„Vyjednávání nepostupují tak, jak by měla. Jsou čtyři týdny po volbách a nejsou hmatatelné výsledky a teprve nyní se schází programové týmy. Jednání jsou pomalá, to je objektivní realita,“ řekl Hřib.

Postup při vyjednávání je hlavním důvodem, proč se obě strany odhodlaly dohodu podepsat. „Cílem je dodat jednání nový impuls, protože jednání ustavujícího zastupitelstva se blíží. V jiných městech jsou koalice domluveny a v Praze stále ne,“ řekl Čižinský. Programové rozpory mezi stranami prý navíc žádné nejsou.


Zároveň ale obě strany podle Hřiba s Čižinským respektují požadavek Spolu na obsazení funkce primátora. Rozhodnutí Hřib tlumočil lídrovi Spolu Bohuslavu Svobodovi (ODS), který jej podle něho „vzal na vědomí“. Rozhodnutí oznámil Hřib také lídru STAN a náměstku primátora Petru Hlaváčkovi s tím, že se strana STAN, která má v zastupitelstvu pět mandátů, může k alianci přidat.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Vyjednávaní začala ihned po volbách a dle Pirátů zatím stagnují na požadavku nemít v radě města nikoho, kdo by byl trestně stíhaný. Tuto podmínku nesplňuje čtyřka na kandidátce uskupení Spolu Jan Wolf (KDU-ČSL). Jan Wolf je obžalován ve starší kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu.

Domů
Sdílet
Diskuse