Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
21. října 2022 19:45
Čas čtení 0:49

Heroin, kokain ani pervitin už nebudou v části Austrálie mimo zákon

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Heroin, kokain ani pervitin už nebudou v části Austrálie mimo zákon
Zdroj: Unsplash/Colin Davis/volně k užití

Novela zákona bude místo vězení ukládat lidem pokutu a posílat je na odvykací program.

Teritorium hlavního města Austrálie (ACT) je prvním v zemi, které dekriminalizuje některé tvrdé drogy. Vězení se teď nebudou muset obávat uživatelé kokainu, speedu, nebo dokonce heroinu. Vedení provincie se odvolává na potřebu nést zodpovědnost k vlastnímu zdraví, nikoliv tu právní. Informuje o tom server ABC News.

Malé množství drog pro osobní užití už nebude trestáno vězením. Až do novelizace hrozil uživatelům některých tvrdých drog až dvouletý trest. Nyní za něj dostanou pokutu nebo budou odkázáni na odvykací kúru. Novela zákona ale nevstoupí v platnost dřív než za 12 měsíců, nového přístupu k drogám se tak ACT dočká nejdřív v říjnu příštího roku.

Cílem novely je podle vedení teritoria především propagovat možnost zdravotní péče pro drogově závislé a jejich destigmatizaci. Na návrhu pracovali experti z oblasti zdravotnictví a nově nastavená legislativa by měla dát uživatelům drog více možností, jak se dostat ze své závislosti.

Na seznamu drog, za které jejich uživatele nebude čekat vězení, je kokain (1,5 g), amfetamin (1,5 g), pervitin (1,5 g), heroin (1 g), MDMA (1,5 g), psychoblicin (1,5 g), marihuana (50 g) a LSD (0,001 g).

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podle místopředsedy strany Canberra Liberals, lídra opozice, Jeremyho Hansona jsou podobné kroky poměrně radikální a problém s drogově závislými to nezlepší, podle něj to navíc nepomůže zlepšit dostupnost zdravotní péče.

Domů
Sdílet
Diskuse