Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
23. října 2022 17:09
Čas čtení 1:22

Rusko stahuje své důstojníky z Chersonu. Očekává postup ukrajinského vojska

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko stahuje své důstojníky z Chersonu. Očekává postup ukrajinského vojska
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina pokračuje v protiútocích na zařízení, která ovládá ruská armáda v Chersonu a v Záporoží.

Ruské vojenské velení stáhlo své důstojníky ve městě Cherson na jihu Ukrajiny. Informuje o tom TASR. Z města, které okupuje ruská armáda, je přesouvá na východní břeh řeky Dněpr, jelikož se očekává postup ukrajinského vojska. Uvedl to Institut pro studium války.

Na místě nechají nováčky

Proruské úřady v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny v sobotu vyzvaly obyvatele města Cherson, aby se okamžitě evakuovali kvůli postupující ukrajinské protiofenzívě. Všichni civilisté dostali pokyn přejít na levý břeh řeky Dněpr. Přesunout se mají také vojenští důstojníci.

Aby Rusko zdrželo ukrajinský protiútok, nechalo na západním břehu Dněpru nově mobilizované nezkušené záložníky, aby armáda mohla dokončit ústup, uvádí institut.

Anketa:
Sleduješ podrobně zpravodajství o válce na Ukrajině?
Vůbec ne.
Jednou za čas si přečtu shrnutí.
Sleduji pravidelně.
Vůbec ne.
3 %
20 Hlasů
Jednou za čas si přečtu shrnutí.
5 %
28 Hlasů
Sleduji pravidelně.
92 %
561 Hlasů

K přesunu ruského vojska dochází v době, kdy ukrajinská armáda oznámila, že její jednotky pokračují v protiofenzivě v Chersonu a Záporožské oblasti.

Evakuace Chersonu.
Evakuace Chersonu. Zdroj: TASR/AP

Institut pro studium války se také domnívá, že nejnovější ruská vojenská strategie, v jejímž rámci útočí ruská armáda na ukrajinské elektrárny a energetickou infrastrukturu, má zřejmě za cíl snížit vůli Ukrajinců bojovat. Chce tím přimět ukrajinskou vládu investovat více prostředků do ochrany civilistů a energetické infrastruktury. Institut nepředpokládá, že Rusko tímto uškodí morálce Ukrajinců, ale bude to mít vážný ekonomický dopad.

V posledních dnech čelilo útokům na energetickou infrastrukturu a jiné kriticky důležité objekty nejméně devět ukrajinských oblastí: od Oděské na jihu po Charkovskou na severovýchodě. Podle generálního štábu ukrajinské armády podniklo Rusko celkem 25 vzdušných a přes 100 raketových a dělostřeleckých útoků.

Ukrajinská armáda v neděli na sociálních sítích uvedla, že za uplynulých 24 hodin zničila 14 íránských dronů používaných ruskou armádou.

23. října 2022 8:55 Čas čtení 0:48 Rusové masivně útočí na ukrajinské energetické objekty, 1,5 milionu lidí je bez elektřiny Rusové masivně útočí na ukrajinské energetické objekty, 1,5 milionu lidí je bez elektřiny

Není známo, kolik dronů Írán ruské armádě dodal, ale spekulovalo se o tisících kusech. Americké zpravodajské služby podle CNN odhadují, že Moskva má dnes k dispozici minimálně několik stovek kusů. 

Chersonská oblast je jedním ze čtyř částečně okupovaných administrativních územních celků – oblastí – na Ukrajině, které nedávno Moskva v rozporu s mezinárodním právem anektovala. Proruské úřady tam ve středu začaly s evakuací civilistů. Podle nich představují současné ukrajinské útoky na civilní infrastrukturu v Chersonu „přímé ohrožení životů obyvatel“.

Ukrajinští představitelé evakuaci civilistů odsuzují, přičemž ji označují za obdobu masových stalinských deportací a za součást ruské válečné propagandy.

Domů
Sdílet
Diskuse