Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
25. října 2022 v 17:49
Čas čtení 1:09

Rishi Sunak vstoupil do funkce a většina ministrů odešla. Nový premiér je bohatší než král

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rishi Sunak vstoupil do funkce a většina ministrů odešla. Nový premiér je bohatší než král
Zdroj: TASR- Aaron Chown

Shrnujeme dění ve Velké Británii.

Nový britský premiér Rishi Sunak vstoupil do funkce. V plánu má podle vlastních slov napravit chyby, které napáchala předchozí vláda. Spojené království je dle něj v hluboké hospodářské krizi a je prý potřeba jej a jeho potřeby jako země stavět nad politiku. Jeho jmenování do úřadu sledoval server BBC.

Král Karel III. Britský (Charles III.) jmenoval v Buckinghamském paláci nového premiéra Rishiho Sunaka do funkce premiéra. Sunak je nyní pověřen sestavením vlády. Ministři té staré během úterka postupně rezignovali. Před jmenováním vlády rezignoval například ministr obchodu Jacob Rees-Mogg, ministr školství Kit Malhouse nebo Chloe Smith, státní tajemnice pro práci a důchody. 

O složení nového kabinetu se zatím stále spekuluje. Jeho nové složení by mohl oznámit ještě během úterý. Ze současné vlády by to měla být třeba místopředsedkyně vlády Therese Coffey, ministr pro Skotsko Alister Jack a ministr úřadu vlády Chris Philp. 

Sunak během svého projevu vzdal hold své předchůdkyni Liz Truss. „Nemýlila se, když chtěla zvýšit růst v naší zemi. Byl to ušlechtilý cíl, ale udělala chyby, které však nejsou výsledkem špatných úmyslů,“ upozornil nový premiér. On sám je prý premiérem částečně také proto, aby chyby své předchůdkyně napravil. Jednou z těch chyb mohlo být třeba prosazování snižování daní.

9. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:50 Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek Charli XCX konečně přiměla celý svět, aby ji miloval. Naučí tě pařit, oslavovat ženskost a být tak trochu spratek

Rishi Sunak je nejmladším premiérem Spojeného království za posledních 200 let. V pořadí sedmapadesátým premiérem země se stal ve svých 42 letech. Zároveň platí za jednoho z nejbohatších Britů. Podle odhadů jsou dokonce se svou ženou bohatší než Karel III. (dohromady mají mít přes 730 milionů liber). U části obyvatel to vyvolává obavy, zda Sunak není příliš bohatý na to, aby rozuměl problémům běžných obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse