Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
27. října 2022 20:16
Čas čtení 1:22

První český poslanec se vyoutoval. Je potřeba být otevřený, říká Navrátil z KDU-ČSL

Kategorie:
News
Uložit Uložené
První český poslanec se vyoutoval. Je potřeba být otevřený, říká Navrátil z KDU-ČSL
Zdroj: Facebook/Oficiální stránka Jiřího Navrátila

O manželství pro všechny jako věřící katolík Jiří Navrátil neusiluje, hledá k němu kompromis. Ani jemu totiž nevyhovuje registrované partnerství tak, jak nyní existuje.

Lidovecký poslanec za KDU-ČSL a současně náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil se jako první český poslanec veřejně vyoutoval. Učinil tak poté, co Česko a Slovensko protestuje za práva LGBTQ lidí po homofobní vraždě dvou mladých lidí. 


„Jsem gay. Slovensko je od nás sice vzdáleno, tam nemají ani registrované partnerství, ale i naše společnost se v určitých případech velmi radikalizuje a je správné jednat otevřeně,“ uvedl Navrátil pro Seznam Zprávy, které informaci přinesly jako první. 

O manželství pro všechny však jako věřící katolík Navrátil neusiluje. „Naše strana je konzervativní v různých názorech, ale nikdy jsem se jako politik nesetkal s tím, že by mi mou orientaci někdo vyčítal. Všichni s tím byli vždy seznámeni,“ vysvětluje Navrátil. 

27. října 2022 15:30 Čas čtení 3:38 Jde nám o život. Jde o život i vám. Tisíce lidí se na Václavském náměstí postavily proti nenávisti Jde nám o život. Jde o život i vám. Tisíce lidí se na Václavském náměstí postavily proti nenávisti

K manželství pro všechny hledá kompromis, ani jemu totiž nevyhovuje registrované partnerství tak, jak nyní existuje. „Vždy jsem se snažil najít kompromis, a když vidím dnešní složení Sněmovny, jejíž část podala návrh na manželství pro všechny a část na to, že by se ústavním zákonem definovalo manželství jako vztah muže a ženy, tak hledám kompromis, který by touto Sněmovnou mohl projít. Také už nám nezbývá moc času,“ uvádí poslanec.

Stejně se vyjádřil i ve středečním vysílání ČT24: „Možná většina společnosti ani netuší, co dnes vlastně registrované partnerství znamená. Za mě osobně nesouhlasím s tím, aby se to nadále jmenovalo registrované. Registrujeme v této zemi možná automobily, ale ne dva lidi, kteří spolu chtějí žít,“ uvedl v živém vysílání.

Dále Navrátil v České televizi kritizoval chyby v zákoně, který byl přijat před 16 lety. Nelíbí se mu například omezení na 14 matrik, kde se partnerství uzavírá. Podle Navrátila by to mělo jít všude a před zástupcem státu (tedy například starostou). Měli by být také přítomni svědkové a rodiny. Podle Navrátila by také pro stejnopohlavní páry mělo mimo jiné fungovat společné jmění manželů a vdovské důchody.

Domů
Sdílet
Diskuse