Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
28. října 2022 10:08
Čas čtení 1:27

USA chtějí modernizovat jaderné pumy rozmístěné na území NATO. Reagují tím na možnou hrozbu ze strany Ruska

Kategorie:
News
Uložit Uložené
USA chtějí modernizovat jaderné pumy rozmístěné na území NATO. Reagují tím na možnou hrozbu ze strany Ruska
Zdroj: Getty Images/Anna Moneymaker

V rámci konfliktu na Ukrajině se stále hovoří o možném použití jaderných hlavic ze strany Ruské federace. Na to chtějí Spojené státy reagovat uspíšením výměn jaderných pum na území NATO.

Spojené státy chtějí reagovat na možné riziko jaderného útoku ze strany Ruské federace uspíšenou modernizací taktických jaderných pum na základnách NATO v Evropě, uvedl server Politico s odkazem na americké diplomatické depeše a dvě osoby obeznámené s touto záležitostí. Místo na jaře se tak jaderné pumy B61-12 dostanou do Evropy už v prosinci, na čemž se měli dohodnout lídři při jednání v Bruselu.

12. října 2022 9:40 Čas čtení 0:56 Prezident Biden po svém prohlášení o krizi jaderných zbraní uvedl, že si skutečně nemyslí, že by se k nim Putin uchýlil Prezident Biden po svém prohlášení o krizi jaderných zbraní uvedl, že si skutečně nemyslí, že by se k nim Putin uchýlil

O modernizaci se jedná už delší dobu. Pentagon tvrdí, že k udržení nejlepší bojeschopnosti a zároveň bezpečnosti jednotek NATO je potřeba k výměně přistoupit. „Přestože nebudeme diskutovat o podrobnostech našeho jaderného arzenálu, modernizace amerických jaderných zbraní B61 probíhá již léta a plány na bezpečnou a zodpovědnou výměnu starších zbraní za modernizované verze B61-12 jsou součástí dlouho plánovaného modernizačního úsilí,“ uvedl pro server generál Patrick Ryder.

Zároveň dodal, že tato uspíšená výměna nemá nic společného s bezpečnostní situací na Ukrajině, jelikož samotná modernizace „nebyla ani uspíšena“. Toto oficiální prohlášení však nijak nekoresponduje s reálnou situací, která se děje na východě Evropy. Nezávislí pozorovatelé ale dodávají, že spíše než jako hrozba přichází protivníkovi výměna jako povzbuzení pro spojence, kteří se cítí Moskvou ohroženi.

„Hádám, že tím míří spíše na NATO než na Rusko,“ uvedl ředitel grantové nadace podporující odzbrojovací tendence a omezování jaderných zbraní Ploughshares Fund Tom Collina. „Evropa disponuje staršími B61 a Rusové to vědí. Pumy fungují bez problémů, nové budou prostě novější, ale ve skutečnosti to není tak velký rozdíl. Může se ale jednat o způsob, jak uklidnit spojence, když se cítí ohroženi Ruskem,“ dodal.

Rozporuplné informace z Ruska

Jak jsme tě průběžně informovali během nadále probíhajícího konfliktu na Ukrajině, i vysocí představitelé Ruské federace mluvili o nasazení jaderných zbraní v konfliktu. Například bývalý prezident a premiér Ruska Dmitrij Medveděv hovořil na sociálních sítích o tom, že v případě ohrožení použije Moskva zbraně takzvaně „bez pardonu“.

19. dubna 2024 15:00 Čas čtení 7:14 Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

Na druhou stranu to, že by jaderné zbraně měly přijít do hry, si nemyslí prezident Spojených států amerických Joe Biden. Přestože on sám varoval před možným „Armagedonem“, v půlce října dodal, že doopravdy nevěří, že by prezident Vladimir Putin k tomuto kroku nakonec přistoupil.

„Jakmile použijete jadernou zbraň, mohou se stát chyby, přijít chybné výpočty a kdo ví, co by následovalo,“ řekl v rozhovoru pro CNN

Domů
Sdílet
Diskuse