Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
29. října 2022 8:04
Čas čtení 0:45

Stop diskusím o LGBT+ v Rusku? Nový návrh homofobního zákona kritizuje i Úřad OSN pro lidská práva

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Stop diskusím o LGBT+ v Rusku? Nový návrh homofobního zákona kritizuje i Úřad OSN pro lidská práva
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Rusko patří mezi nejvíce homofobní země Evropy.

Rusko chce zpřísnit už tak dost tvrdé zákony proti LGBT+ komunitě. Za šíření informací o LGBT+ komunitě by mohli lidé podle nových návrhů dostat pokuty ve výši desítek tisíc korun a cizince by čekala deportace. Návrhy ruských poslanců výrazně odsoudil Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Informuje o tom TASR.

Změny v zákoně „rozšiřují zákaz jakékoli diskuse a výměny informací o lesbách, gayích, bisexuálních a transgender lidech a jejich lidských právech,“ řekla mluvčí úřadu Ravina Šamdasání.

Rusko se podle organizace Duhová Evropa nachází na 4. nejnižším místě tolerance k LGBT+ komunitě ze 49 evropských zemí.

Komisař OSN pro lidská práva Volker Türk vyzval poslance, aby návrhy v dalších čteních shodili ze stolu. Experti OSN na lidská práva přitom již původní zákon o takzvané LGBTQ propagandě z roku 2013 odsoudili jako „diskriminační, porušující základní práva na svobodu projevu a vedoucí k nárůstu nenávistných projevů, zločinů z nenávisti a zneužívání“.

Rusko, které patří mezi nejvíce homofobní země Evropy, dokonce vysílá i reality show urážející komunitu LGBT+. V ní musí soutěžící uhodnout, kdo z nich je gay. Za projektem stojí ruský poslanec Vitalij Milonov, který považuje homofobii za „nádhernou a přirozenou“.

Anketa:
Mělo by nové návrhy ruských poslanců odsoudit i Česko?
Ano.
Ne.
Ano.
44 %
Ne.
56 %
Domů
Sdílet
Diskuse