Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
31. října 2022 13:28
Čas čtení 1:06

Hongkongští celníci zadrželi 1,8 tuny tekutého pervitinu ukrytého v zásilce s kokosovou vodou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Hongkongští celníci zadrželi 1,8 tuny tekutého pervitinu ukrytého v zásilce s kokosovou vodou
Zdroj: Australian Federal Police

Podle důstojníka australské policie v Mexiku Patricka Gordona jde o mezinárodní organizovaný zločin.

Hongkongští celníci zadrželi 23. října 1,8 tuny tekutého pervitinu ukrytého v zásilce s kartony kokosové vody. Droga pravděpodobně pocházela z Jižní Ameriky, hongkongské úřady ji zastavily na cestě z Mexika do Austrálie díky informacím, které jim dodali policisté působící v Mexiku. Jde o dosud největší množství drogy, které se hongkongským policistům povedlo zachytit.

Obchod s drogami v Asii roste 

Hongkonský celní úředník Fong Heung-wing novinářům řekl, že velikost i povaha zásilky vyvolaly podezření. Posílání kokosové vody z Mexika je totiž podle něj velmi vzácné. Naposledy prý byla kokosová voda poslána před šesti lety a vážila jen šest kilogramů. Podle hongkongských úřadů je hodnota čistého pervitinu vyšší než sto čtyřicet milionů dolarů, v přepočtu tedy téměř tři a půl miliardy korun. Australské úřady naznačily, že pokud by se droga dostala do Austrálie, kde je jeden z nejlépe placených trhů s touto drogou na světě, pouliční hodnota by činila více než miliardu dolarů.


Historický záchyt v Hongkongu přišel jen několik dní poté, co úřady zachytily zásilku s pervitinem v hodnotě 5,9 milionu dolarů. I ta směřovala do Austrálie, droga byla ukryta v elektrických transformátorech. Jen za letošek už hongkongské úřady zabavily téměř tři tuny metamfetaminu, dvakrát více než v celém předchozím roce. Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) upozornil na rostoucí boom obchodu se syntetickými drogami, ke kterému v Asii dochází vlivem klesajících cen.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Podle vedoucího důstojníka australské policie v Mexiku Patricka Gordona jde o mezinárodní organizovaný zločin. Stejně tak ale na mezinárodní úrovni spolupracují i trestní orgány. „Zadržení ukázalo důležitost koordinované mezinárodní akce v oblasti vymáhání práva, jejímž cílem je překazit tyto pokusy organizovaného zločinu dovážet do Austrálie nelegální drogy a profitovat na úkor společnosti,“uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse