Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 14:17
Lucie Kotvalová

Závidím všem skoro všechno. Proč se užíráme závistí i studem a můžeme si za to sami?

Závidím všem skoro všechno. Proč se užíráme závistí i studem a můžeme si za to sami?
Zdroj: Freepik/storyset/volně k užití
REFRESHER DUŠEVNÍ ZDRAVÍ SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Kdy jste naposledy záviděli? A proč? Jak jste se cítili? Kolik mentální energie vás to stálo?

Záviděla jsem zrovna minulý týden. Pozorovala jsem kamarádku, jejíž pleť je téměř za každých okolností čistá a jejíž útlá postava se zdá být imunní vůči všem dortům, těstovinám a toustům, které sní. Ačkoli k ní chovám hluboké a láskyplné pocity, nemůžu si pomoct: závist se ve mně téměř vždy do pár sekund od našeho setkání objeví a já musím svoje myšlenky vědomě (a mnohdy poměrně násilně) odvádět jiným směrem. Jak se to říkává? Mám v sobě dva vlky. Jeden z nich přeje všem blízkým osobám jen to nejlepší, druhý to ale chce i sám pro sebe. 

Smrtelný hřích? 

Na planetě Zemi asi nekráčelo mnoho lidí, kteří by nikdy tuto emoci nepocítili. Jenomže ačkoli patří do repertoáru emocí zřejmě většiny z nás, příliš se o ní nemluví. 

V naší společnosti se závist často dává do souvislosti s morálkou. Viděli jste film Nesmrtelná teta? Tam je „závist“ ztvárněná –⁠ terminologií Československé filmové databáze –⁠ „ošklivou ježibabou“. A určitě jste také slyšeli rady jako „závidět se nemá“ či „přej a bude ti přáno“. Závist se dokonce řadí mezi sedm smrtelných hříchů (společně s pýchou, lakomstvím, hněvem, smilstvem, obžerstvím a leností).

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Zřejmě nejsem sama, kdo v dětství slýchával, jak je závist odsouzeníhodná emoce. Podobně negativní asociace si s ní spojuje i devětadvacetiletá Klára. „Pocity závisti samy o sobě nejsou příjemné, a hlavně z toho mám pak strašné pocity viny a výčitky, že taková být nesmím a že to ze mě dělá špatného člověka,“ svěřila se Refresheru v dotazníku.

Klára pociťuje závist v mnoha situacích: „Závidím vztahové úspěchy, pracovní úspěchy, ale i menší příjemné zážitky, jako když někdo fajn napíše někomu jinému nebo když je někdo jiný pochválen. Také závidím lidem vlastnosti, vzhled, víceméně všechno. Závidím ostatním, že nezávidí,“ napsala a dodala, že ji tyto vtíravé pocity emocionálně zatěžují, mají negativní vliv na její duševní zdraví, komplikují její vztahy a do jisté míry prý i produktivitu.

Jsou ovšem výčitky či pocity studu namístě? Vezměme to popořadě.

V článku řešíme následující oblasti. Klidně přeskoč na to, co tě zajímá.

Co je závist?

Slovo závist pochází z latinského slova invidere, což znamená „zlovolně se dívat“. Prožíváme ji v momentech, kdy si uvědomíme, že někdo má něco, co chceme i my sami – třeba znalost světových jazyků, více lajků u selfíčka na Instagramu, úspěch v milostném životě, dobrodružnější léto, více peněz, bělejší zuby nebo právě pleť produkující menší množství kožního mazu.

V čem se liší závist od žárlivosti?
Závist bývá se žárlivostí občas zaměňována. K závisti jsou ovšem vždy potřeba dva lidé, k žárlivosti tři. Závist totiž vzniká na základě porovnávání naší vlastní pozice s pozicí někoho jiného – signalizuje, že jsme byli předčeni. Pramení z touhy získat něco, co nemáme, nebo máme pocit, že toho nemáme dost. Žárlivost pramení ze strachu, že kvůli někomu přijdeme o něco, co nám již patří. Mohou jít ovšem ruku v ruce.

Závist je v lidech odjakživa. Jak píše chorvatská akademička Andrea Milic, porovnávání se s ostatními bylo od ranných lidských osad až po současnost nejdůležitějším mechanismem pro posuzování, jak se nám vede anebo nevede při sledování vysněných cílů.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

I proto závidíme nejčastěji lidem ze svého okolí, pravděpodobně těm, kteří k nám mají blízko –⁠ skrze pohlaví, věk, třídu či povolání. Terminologií evoluční psychologie tak s těmito lidmi „soupeříme o zdroje“, v dnešní době třeba o peníze, status, přijetí nebo pozornost. Jinými slovy: závidíš spíš kamarádce než Natalii Portman.

Není závist jako závist

Domů
Sdílet
Diskuse