Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. listopadu 2022 20:22
Čas čtení 0:41

Evropa zažila nejteplejší říjen v historii měření

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Evropa zažila nejteplejší říjen v historii měření
Zdroj: TASR/AP

Teploty byly o dva stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Evropa zažila nejteplejší říjen od doby, kdy se její hodnoty začaly zaznamenávat. Podle evropské služby Copernicus byly říjnové teploty o dva stupně vyšší než dlouhodobý průměr za období 1991 až 2020.

Rekordní teploty nejen v Evropě

Podle mapy, kterou služba Copernicus zveřejnila, se nadprůměrné říjnové teploty týkaly i většiny území Česka. Výjimku tvořila část Moravy, kde se teploty pohybovaly okolo dlouhodobého průměru. Teplé období přineslo rekordní denní teploty v západní Evropě. Nejteplejší říjen od začátku měření zaznamenali také v Rakousku, Švýcarsku a Francii, stejně jako ve velké části Itálie a Španělska.

počasí
Zdroj: Copernicus

Server připomněl, že rekordní teploty se v říjnu netýkaly jen evropského kontinentu. Vysoké teploty panovaly i v Kanadě a výrazně nadprůměrné hodnoty naměřili meteorologové také v Grónsku a na Sibiři. Největší zima oproti průměru naopak panovala v Austrálii, na východě Ruska a v některých částech západní Antarktidy.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

V říjnu 2022 bylo na většině území jižní Evropy nadprůměrně sucho. Nadprůměrná vlhkost se naopak týkala severozápadní části Pyrenejského poloostrova, některých oblastí Francie a Německa, Spojeného království a Irska, severozápadní Skandinávie a velké části východní Evropy.

Domů
Sdílet
Diskuse