Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
10. listopadu 2022 15:28
Čas čtení 0:41

Colorado zlegalizovalo psychedelické houby. Využívat se budou i pro lékařské účely

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Pacienti s PTSD, depresí, úzkostí a dalšími duševními problémy budou mít přístup k léčbě psilocybinem. Studie z posledních let naznačují, že by tato látka mohla mít pozitivní vliv na zdraví.

Colorado se stalo druhým státem v USA, kde je legální konzumovat psychedelické houby. Stalo se tak deset let po zlegalizování prodeje a užívání marihuany. Informuje The Colorado Sun.

Zastánci legalizace halucinogenních hub nazvali výsledek referenda historickým momentem. Pro dekriminalizaci hub v zemi hlasovalo 51 % lidí.

Využití v medicíně

Pacienti s posttraumatickou stresovou poruchou, depresí, úzkostí a dalšími duševními problémy budou mít přístup k léčbě psilocybinem. Studie z posledních let naznačují, že by tato látka mohla mít pozitivní vliv na zdraví.

Psilocybin je alkaloid užívaný jako rekreační droga. Vyvolává pocit euforie a podobně jako LSD zkresluje vnímání. Ve světě se tato látka používá již stovky let při různých rituálech.

halucinogénne huby
Zdroj: Wikimedia/shroom360

V Coloradu ale na rozdíl od marihuany nepůjdou psychedelické houby do volného prodeje. Legalizace umožní lidem starším 21 let pěstovat a vytvářet státem regulovaná centra, kde by lidé mohli kontrolovaně konzumovat psilocybin. 

Užívání psychedelických hub je podle federálního zákona nelegální. Halucinogenní houby jsou v USA nezákonné od roku 1970 a ve většině států je psilocybin klasifikován podobně jako heroin, pro který v současnosti neexistuje žádné lékařské využití.

31. května 2022 16:00 Čas čtení 7:52 S ketaminem se léčí deprese, úzkosti i PTSD. Jsou studie, které ukazují efekt až u 70 % léčených, říká terapeut Viktorin S ketaminem se léčí deprese, úzkosti i PTSD. Jsou studie, které ukazují efekt až u 70 % léčených, říká terapeut Viktorin
Domů
Sdílet
Diskuse