Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. listopadu 2022 11:17
Čas čtení 0:53

Banksyho malby se objevily na zničených ukrajinských budovách, jedna prý připomíná Putina

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Banksy tak podle médií potvrdil, že se aktuálně nachází na Ukrajině.

Na zničených domech v ukrajinském městě Boroďanka se objevila série nástěnných maleb od anonymního umělce, který si říká Banksy. Sám je zveřejnil na svém Instagramu. Podle médií tím potvrdil, že se aktuálně nachází na Ukrajině. Informují o tom BBC i The Guardian.

Judista připomínající Putina i gymnastka

Jedna z nástěnných maleb zobrazuje muže, který podle médií připomíná ruského prezidenta Vladimira Putina coby judistu, kterého v souboji poráží menší chlapec. 

Putin, Banksy
Zdroj: Getty Images/Ed Ram

Že se pravděpodobně nachází ve válkou zmítané zemi, ale Banksy na svém Instagramu odhaluje podobiznou gymnastky balancující na poničené budově. Tři takové snímky zveřejnil v pátek a přidal k nim jednoduchý popisek: Boroďanka, Ukrajina. Toto město severozápadně od Kyjeva bylo od začátku ruské invaze jedním z nejvíce zasažených měst. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Banksy (@banksy)

Ruští vojáci vtrhli do Boroďanky hned v únoru letošního roku a několik týdnů ji okupovali, v dubnu bylo město osvobozeno. Od té doby se jeho obyvatelé soustředí na opravy. Kvůli škodám ale muselo být mnoho věžových domů zbouráno.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Britský streetartový umělec Banksy se často soustředí na malby, které nesou politické či kulturní poselství. Využívá kombinace graffiti a šablonové techniky. Jeho nejznámějším dílem je zřejmě Dívka s balónkem. Před několika lety ale Banksy šokoval svět tím, že po dražbě v Londýně, kdy se jeden z jeho obrazů prodal za 1,2 milionu, se začalo toto dílo před očima publika skartovat.

Domů
Sdílet
Diskuse