Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
16. listopadu 2022 v 7:25
Čas čtení 1:06

Putin podepsal dekret, který umožňuje povolávat do armády i Rusy s občanstvím cizího státu

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, kterým se v ruských ozbrojených silách mění pravidla pro Rusy s dvojitým občanstvím.

Podepsaný výnos podle Wall Street Journal a TASS reviduje předpisy o vojenské službě přijaté v roce 1999 a umožňuje povolat do armády k výkonu vojenské služby Rusy s dvojím občanstvím a osoby s trvalým pobytem v cizích zemích. Doposud mohli být do služby povoláni pouze občané Ruské federace. 

Kreml se rozšířením branné povinnosti podle médií pravděpodobně snaží posílit svou armádu po neúspěších na bojišti a rostoucích ztrátách. Již po třech měsících mohou totiž branci podepsat smlouvu o službě v ozbrojených silách a smluvní vojáci mohou sloužit na frontě.

Vladimir Putin, 16. září 2022.
Vladimir Putin, 16. září 2022. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

„Vojenskou službu budou vykonávat vojáci, námořníci, seržanti, poddůstojníci, kteří jsou občany, včetně těch, kteří mají občanství (státní příslušnost) cizího státu nebo povolení k pobytu nebo jiný doklad potvrzující právo na trvalý pobyt občana na území cizího státu na základě dobrovolnosti (na základě smlouvy) nebo na základě smlouvy v ozbrojených silách a vojenských útvarech,“ cituje dekret server EuroWeekly. Dodává, že smlouvu nelze uzavřít například s odsouzeným cizincem nebo člověkem, proti kterému je vedeno trestní řízení.

Ve válce zemřelo již asi 100 tisíc ruských vojáků

Není ovšem jasné, kolik Rusů a Rusek má aktuálně dvojí občanství nebo trvalý pobyt v cizím státě. V lednu 2020 tuto skutečnost ale deklarovalo na 543 tisíc Rusů a Rusek. Dekret zároveň navazuje na Putinovo rozhodnutí ze září, které umožňuje cizincům, kteří vstoupili do vojenských smluv, snadněji získat ruské občanství – přičemž toto privilegium se rozšiřuje i na jejich rodinu. Zmírnění předpisů je podle analytiků zaměřeno především na lidi ze střední Asie.

Nejvyšší americký generál pro BBC odhadl, že ve válce na Ukrajině bylo zabito nebo zraněno přibližně 100 tisíc ruských a 100 tisíc ukrajinských vojáků, přičemž poslední odhad Moskvy hovoří pouze o 5 937 zabitých ruských vojácích.

Domů
Sdílet
Diskuse