Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
18. listopadu 2022 12:23
Čas čtení 1:01

Do Česka míří sníh, místy může napadnout i 15 centimetrů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Do Česka míří sníh, místy může napadnout i 15 centimetrů
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Náledí se už v patek v noci může objevit v celém Česku a vydrží možná až do neděle. Do sobotního večera také napadne místy až 15 centimetrů sněhu.

Před náledím varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už ve čtvrtek a v pátek výstrahu rozšířil. „Během dnešního dne se od severovýchodu ochlazuje, teploty budou postupně od severu a severovýchodu klesat pod bod mrazu. Mokré povrchy budou namrzat a místy se vytvoří náledí, v případě sněhové pokrývky i zmrazky,“ sdělili meteorologové.

Už po pátečním poledni se tak náledí může začít objevovat v celém Libereckém a Moravskoslezském kraji a v severních nebo severovýchodních částech Zlínského, Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého a Ústeckého kraje.

Během pátečního večera se pak začne náledí vyskytovat i v celých severních a východních Čechách a na většině území Vysočiny i Středočeského a Jihomoravského kraje. Do půlnoci pak už pravděpodobně zasáhne celé Česko. „V sobotu během dne bude místy celodenní mráz. Náledí a zmrazky proto mohou přetrvávat až do nedělního dopoledne,“ doplnili pracovníci ČHMÚ, které cituje ČTK.

Sníh se objeví především na jihozápadě Česka

Kromě náledí se objeví také sníh, především na jihozápadě Česka. „Dešťové srážky se budou postupně měnit ve sněhové a nejintenzivnější sněžení očekáváme od pátečních večerních hodin na jihozápadě území, kde sněžení bude přetrvávat i během soboty a ve večerních hodinách zeslábne. V tomto období může na jihozápadě území napadnout od pěti do 15 centimetrů nového sněhu,“ uvedli meteorologové. Na zbylém území napadne od nuly do pěti centimetrů nového sněhu.

17. listopadu 2022 8:36 Čas čtení 0:48 ČHMÚ: Česko pokryje sněhová nadílka ČHMÚ: Česko pokryje sněhová nadílka

Zdá se tak, že Martin na bílém koni se opozdí jen o několik dní. Dle pranostiky totiž měl sněhovou nadílku přinést již 11. listopadu. Jak ovšem upozorňuje ČHMÚ, nový sníh byl na sv. Martina na území ČR zaznamenán za posledních deset let pouze ve čtyřech případech.

Domů
Sdílet
Diskuse