Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
19. listopadu 2022 14:15
Čas čtení 0:45

ČHMÚ varuje před sněhem a náledím. Ve kterých krajích platí výstraha?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ČHMÚ varuje před sněhem a náledím. Ve kterých krajích platí výstraha?
Zdroj: TASR/AP

Meteorologové kromě výstrahy vydali i doporučení, jak předejít následkům jevu.

Na jihu a západě Čech může dnes během dne napadnout kolem sedmi centimetrů nového sněhu. V noci na neděli se pak může v jihozápadní části Česka tvořit náledí nebo zmrazky. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před sněhem platí pro část Jihočeského a Plzeňského kraje do sobotních 18:00. Na tomto území může podle ČHMÚ napadnout během 12 hodin kolem sedmi centimetrů nového sněhu.

Od dnešních 21:00 do nedělních 10:00 pak platí výstraha před náledím. Vyskytnout se může v jihozápadní části země, která zahrnuje část Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a Středočeského kraje a také menší část Vysočiny a jižní Moravy.

výstraha
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav/volně k užití

Kvůli novému sněhu a náledí mohou nastat problémy v dopravě. Lidé by také měli dávat pozor na kluzké chodníky.

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách dodržovat pokyny Horské služby,“ radí meteorologové.

Domů
Sdílet
Diskuse