Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
21. listopadu 2022 11:32
Čas čtení 0:45

Tento týden se můžeš zdarma otestovat na HIV. Zjisti, kde

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tento týden se můžeš zdarma otestovat na HIV. Zjisti, kde
Zdroj: FOTO TASR - Pavol Zachar

Testy probíhají ve všech krajích.

Od pondělí do neděle se můžeš nechat bezplatně testovat na HIV a žloutenku typu B a C. Testování zdarma proběhne po celé republice v rámci celoevropské osvětové kampaně. Otestovat se můžeš nechat anonymně a osoby s pozitivním výsledkem se dostanou k okamžité léčbě v jednom z HIV center.

Kompletní seznam míst najdeš na webu kampaně. V Česku bude dohromady k dispozici 82 testovacích center. Ty najdeš buď v kamenných pobočkách, nebo v mobilních stáncích. Pokud je člověk HIV pozitivní, je podle SZÚ třeba tuto informaci zjistit co možná nejdříve.

„HIV infekce může probíhat skrytě řadu let, infikovaný člověk nemusí mít výraznější zdravotní potíže. HIV test odhalí infekci spolehlivě. Pokud je člověk HIV pozitivní, je potřeba znát tuto informaci co nejdříve a bezprostředně po zjištění výsledku vyhledat zdravotní péči v některém z osmi HIV center v České republice,“uvádí Státní zdravotní ústav.

Anketa:
Využiješ tuto testovací akci?
Jasně, člověk nikdy neví...
Spíše ne.
Jasně, člověk nikdy neví...
90 %
Spíše ne.
10 %

Člověk by se měl testovat po každé rizikové situaci, bez ohledu na to, zda je jednorázová nebo opakovaná. Po nahodilém riziku je podle SZÚ vhodné podstoupit test za tři měsíce od konkrétní rizikové situace. Při opakujících se rizikových situacích je třeba absolvovat test ideálně po půl roce, nejméně ale jednou ročně.

Domů
Sdílet
Diskuse