Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
21. listopadu 2022 20:07
Čas čtení 1:07

Evropské fotbalové týmy se pod pohrůžkou vyloučení z MS v Kataru vzdaly duhových pásek

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Evropské fotbalové týmy se pod pohrůžkou vyloučení z MS v Kataru vzdaly duhových pásek
Zdroj: Getty Images/Christopher Pike

Kapitáni sedmi evropských fotbalových reprezentací chtěli hrát na mistrovství světa v Kataru s duhovou páskou na paži, čímž chtěli upozornit na diskriminaci v zemi. FIFA však oznámila, že pokud tak učiní, dostanou žlutou kartu.

Kapitáni sedmi evropských fotbalových reprezentací plánovali, že na mistrovství světa v Kataru budou hrát s duhovou páskou na paži, prostřednictvím níž chtěli upozornit na diskriminaci v zemi. FIFA však vydala vyjádření, ve kterém uvádí, že pokud některý z kapitánů nastoupí na hřiště s páskou One Love, okamžitě dostane žlutou kartu. Kapitáni tak pod výhrůžkou ustoupili, informují Eurosport a Talksport.

21. listopadu 2022 16:34 Čas čtení 1:25 Reportérku v Kataru okradli přímo během živého vstupu. Policie jí pak nabídla, že může vybrat trest pro pachatele Reportérku v Kataru okradli přímo během živého vstupu. Policie jí pak nabídla, že může vybrat trest pro pachatele

Anglie, Wales, Belgie, Švýcarsko, Německo, Dánsko a Nizozemsko – to jsou země, jejichž kapitáni chtěli na mistrovství světa v Kataru nastoupit na hřiště s duhovou páskou One Love. Chtěli tak upozornit na diskriminaci v zemi, kde jsou vztahy mezi lidmi stejného pohlaví trestné.

Organizace FIFA však s duhovými vlajkami nesouhlasila a zveřejnila vyjádření, ve kterém se píše, že pokud některý z kapitánů nastoupí na hřiště s onou duhovou páskou, okamžitě bude penalizován žlutou kartou. 

„Je v souladu s článkem 13.8.1 pravidel FIFA o vybavení, který stanoví, že pro finálové soutěže FIFA musí kapitáni všech týmů nosit kapitánskou pásku dodanou FIFA,“ píše se ve vyjádření světové federace.

Sportovci jsou zklamaní

Kapitáni sedmi evropských týmů se tak pod výhrůžkou museli duhových pásek vzdát. „Byli jsme ochotni zaplatit pokutu, která by normálně následovala v případě porušení předpisů o oblékání. Nemůžeme ale naše hráče postavit do situace, kdy by mohli dostat žlutou kartu, nebo být dokonce nuceni opustit hřiště,“ vyjádřili se zástupci anglické FA.

Frustrovaní jsou také nizozemští fotbalisté, kterých se zastala i tamní federace. „Jde proti duchu sportu, který spojuje miliony. Stojíme za poselstvím One Love a budeme ho i nadále šířit, ale naší prioritou číslo jedna je vyhrávat zápasy. Nechcete, aby kapitán začínal utkání se žlutou kartou. Proto jsme se s těžkým srdcem jako pracovní skupina UEFA i jako tým rozhodli vzdát našeho plánu,“ uvedla. 

Domů
Sdílet
Diskuse