Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktória Ševelová
22. listopadu 2022 17:50
Čas čtení 0:37

Rusové už Ukrajinu vojensky nepřekvapí, použili vše, co mohli. Moskva podle odborníků zatím jaderné zbraně nepoužije

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové už Ukrajinu vojensky nepřekvapí, použili vše, co mohli. Moskva podle odborníků zatím jaderné zbraně nepoužije
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

„Neexistuje už pravděpodobně nic, co mají odloženo někde ve skladu a zázračně by to z něj mohli vytáhnout,“ vysvětluje expert.

Podle expertů Moskva zatím nenaznačuje, že by plánovala použít ve válce na Ukrajině jaderné zbraně.

Podle portálu Euractiv to tvrdí odborný asistent na pražské katedře bezpečnostních studií Jan Ludvík a poradce pro obrannou politiku v kanceláři státního tajemníka slovenského resortu obrany Tomáš Nagy. Upozorňují zároveň, že situace se může změnit velmi rychle. 

Jan Ludvík tvrdí, že Rusko už zřejmě Ukrajinu svým válečným arzenálem nepřekvapí. 

„Neexistuje už pravděpodobně nic, co mají odloženo kdesi ve skladu a zázračně by to z něj mohli vytáhnout,“ vysvětluje pro Euractiv odborník.

Experti zapojení jaderných zbraní v této fázi konfliktu neočekávají, protože jde jen o politické rozhodnutí, které nesouvisí se strategií. Poradce státního tajemníka Nagy si myslí, že Rusové si nemohou dovolit narušení mezinárodního bezpečnostního řádu v zoufalých časech, ve kterých se momentálně nachází.

Výzkumnice Centra pro nešíření zbraní v Oděse Tetiana Melnyk se domnívá, že čím více jsou Rusové na Ukrajině zatlačováni, tím jsou odhodlanější uchýlit se i k využití jaderných zbraní.

Domů
Sdílet
Diskuse