Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
23. listopadu 2022 15:02
Čas čtení 1:19

Hračka pro psy napodobuje slavnou whisky, výrobce se obrátil na soud

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Hračka pro psy napodobuje slavnou whisky, výrobce se obrátil na soud
Zdroj: ndla.no/volně k užití

Spor se táhne už několik let, společnost vyrábějící whisky Jack Daniel's se nyní obrátila na nejvyšší soud.

Nejvyšší soud ve Spojených státech amerických projedná případ ochranné známky slavné whisky Jack Daniel's. Její výrobce se na soud obrátil kvůli gumové pískací hračce pro psy, která podle něj nápoj zesměšňuje a porušuje zákon. 

Legrace, nebo porušení zákona?

Za hračkou pro psy s názvem Bad Spaniels stojí arizonská společnost VIP Products. Hračka názvem i podobou připomíná charakteristickou láhev Jack Daniel's Old No. 7. Podle výrobce whisky hračka tento produkt zesměšňuje, poškozuje dobré jméno značky, a navíc porušuje federální zákon o ochranných známkách.

Pískací hračku si lidé mohou koupit na internetu už od roku 2014. Není jedinou lahví, kterou společnost paroduje. V nabídce speciální řady Silly Squeakers má i hračku Stella Arpaw parodující design pivovaru Stella Artois nebo HeineSniff'n, která připomíná Heineken. Neunikly ani nealkoholické nápoje Fanta nebo Coca Cola.

V roce 2020 se obvodní soud postavil na stranu společnosti VIP Products. To výrobce whisky Jack Daniel's přimělo požádat nejvyšší soud, aby se stížností začal zabývat. Argumenty obou stran si soud vyslechne na začátku roku 2023. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Výrobce psí hračky podle stanice CBS News uvedl, že společnost Brown-Forman Corporation, pod niž Jack Daniel's spadá, nemá smysl pro humor. Přes právní zástupce soudu sdělil, že firma „rozpoutala válku kvůli tomu, že si dovolili zparodovat jejich láhev pomocí slovních hříček“.

Na to reagovala právní zástupkyně Jack Daniel's Lisa Blatt: „Jistě, každý má rád dobrý vtip. Ale v tomto případě je společnost VIP Products motivovaná ziskem a mate spotřebitele, protože zneužívá těžce vydobytou dobrou pověst společnosti Jack Daniel's.“ Rozhodnutí obvodního soudu, které VIP Products dovolilo výrobek opět prodávat, může mít podle právničky nebezpečné důsledky. Poukázala na případ dětí, které byly hospitalizovány poté, co snědly výrobky obsahující marihuanu, které vypadaly jako klasické bonbony. 

„Pokud je společnost VIP Products oprávněna mást spotřebitele pomocí hračky pro psy, mohou jiní takto rádoby vtipně dělat totéž třeba s krabicí od džusu nebo bonbony s obsahem marihuany,“ dodala Blatt.

Domů
Sdílet
Diskuse