Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
24. listopadu 2022 10:50
Čas čtení 1:15

Putin by na Ukrajině mohl použít chemické zbraně, obává se USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin by na Ukrajině mohl použít chemické zbraně, obává se USA
Zdroj: TASR

Před použitím chemických zbraní některé státy varovaly už na začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Představitelé americké administrativy se obávají, že pokud bude ruská armáda na ukrajinské frontě nadále prohrávat, mohlo by Rusko proti Ukrajině použít chemické zbraně. Uvedl to server Politico, který odkázal na šest nejmenovaných úředníků z administrativy amerického prezidenta Joea Bidena a amerického ministerstva obrany.

Spojené státy poskytly Ukrajině ochranné vybavení

Podle výše zmíněných zdrojů se Washington domnívá, že ruský prezident Vladimir Putin může ve válce na Ukrajině použít chemické zbraně. Nikoli jaderné, před jejichž nasazením američtí představitelé varovali už dříve. Spojené státy americké tak už údajně diskutují se svými spojenci o potřebě připravit se na takový vývoj a mobilizovat zdroje a investice do výroby systémů pro odhalování používání nebezpečných chemických látek.

Server Politico ale zároveň zdůraznil, že americké zpravodajské služby zatím nemají informace o tom, že by Rusko chemický útok připravovalo. Národní bezpečnostní rada USA (NSC) se k tvrzení serveru Politico odmítla vyjádřit. V případě, že by se Rusko rozhodlo chemické zbraně použít, je podle amerických představitelů pravděpodobné, že by šlo o látky, jejichž použití se při následné analýze obtížně prokazuje.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Spojené státy už v rámci bezpečnostní pomoci poskytly Kyjevu ochranné chemické, biologické a jaderné vybavení v hodnotě několika miliard dolarů. Také do východoevropských zemí poslaly speciální týmy, aby prověřily, zda jsou na případný útok připravené. 

Rusko dlouhodobě popírá, že by chemické zbraně mělo

Rusko dlouhodobě popírá, že by jakékoli chemické zbraně mělo. Nezávislí vyšetřovatelé a západní státy ale upozornili na použití nervově paralytické látky novičok, kterou měl Kreml použít při atentátech na nepohodlné osoby včetně opozičního politika Alexeje Navalného. Kromě toho je Rusko spojováno s použitím chemických zbraní v Sýrii. I tato obvinění ruská strana popřela. 

Už v březnu letošního roku Spojené státy a Velká Británie varovaly, že Rusko může chemické zbraně použít. Naopak Kreml obvinil Ukrajinu a západní země z toho, že na Ukrajině uvedly do provozu více než 30 biologických laboratoří, ve kterých se připravují na boj s biologickými zbraněmi. Svá tvrzení ale nijak nedoložil. 

Domů
Sdílet
Diskuse