Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 18:42
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

Válka na Ukrajině: Rusko může začít používat chemické zbraně, varují Spojené státy a Velká Británie

Válka na Ukrajině: Rusko může začít používat chemické zbraně, varují Spojené státy a Velká Británie
Zdroj: Getty Images/Sasha Mordovets
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko vypustilo do světa nepravdivou informaci o tom, že Američané na Ukrajině zkouší biologické zbraně. Podle Spojených států a Velké Británie tak Rusové činí, aby si sami připravili půdu pro použití chemických zbraní.

Rusko jen před pár dny zveřejnilo nepravdivou informaci, v níž Američany obvinilo, že na Ukrajině uvedli do provozu více než 30 biologických laboratoří, ve kterých se připravují na boj s biologickými zbraněmi. Podle Spojených států a Velké Británie si tak Rusové pouze připravovali půdu, aby ve válce na Ukrajině sami začali používat chemické zbraně, informuje The Guardian a BBC.

Doporučeno
Kdo jsou Vagnerovci, které prý Putin poslal zavraždit prezidenta Zelenského? Šéfuje jim neonacista, pravidla války je nezajímají Kdo jsou Vagnerovci, které prý Putin poslal zavraždit prezidenta Zelenského? Šéfuje jim neonacista, pravidla války je nezajímají 7. března 2022 16:30

Šéf ruské vojenské chemické, biologické a radiační ochrany Igor Kirillov v pondělí oznámil, že Američané na Ukrajině uvedli do provozu více než 30 biologických laboratoří, v nichž plánují zapojit do bojů biologické zbraně. Jedná se však o nepravdivou informaci, pomocí které si podle Spojených států Rusko připravuje půdu pro použití chemických zbraní

Nyní, když Rusko uveřejnilo taková nepravdivá tvrzení a Čína ho v tom podpořila, bychom si všichni měli dávat pozor, aby Rusko na Ukrajině nepoužilo chemické nebo biologické zbraně,“ míní tajemnice Bílého domu Jen Psaki. „Máme dobrý důvod být znepokojeni možným použitím nekonvenčních zbraní,“ dodala na brífinku. 

K použití chemických zbraní se navíc Rusové uchýlili i v bojích v Africe, na Blízkém východě či v Sýrii. Podle Psaki se jedná o opakující se scénář. „Rusko rádo obviňuje západ z porušování práv, kterých se dopouští samo Rusko. Všechno je to trik, jak ospravedlnit další, předem promyšlený, nevyprovokovaný a neoprávněný útok na Ukrajinu,tweetla Jen Psaki. 

Rusko mělo začátkem března na Ukrajině použít dokonce i vakuové bomby, které mohou být silné jako ty jaderné. Podle Haagských úmluv se použití takových bomb považuje za válečný zločin a Mezinárodní soudní dvůr v Haagu se ihned ujal vyšetřování.

Domů
Sdílet
Diskuse