Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. listopadu 2022 8:00
Čas čtení 0:29

Archeologové v Římě našli v kanalizaci pod Koloseem svačinu starověkých diváků i skoro 2000 let starou minci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Archeologové v Římě našli v kanalizaci pod Koloseem svačinu starověkých diváků i skoro 2000 let starou minci
Zdroj: Unsplash/Mathew Schwartz

Výsledky výzkumu zveřejnili archeologové ve čtvrtečním prohlášení, informuje TASR podle zprávy agentury Reuters.

Archeologové objevili při výzkumu drenážního systému pod římským Koloseem úlomky kostí medvědů a velkých kočkovitých šelem, které se pravděpodobně účastnily gladiátorských zápasů ve starověkém amfiteátru.

Archeologové zkoumali drenážní systém pod Koloseem, přičemž objevili i přes 50 bronzových mincí z pozdějšího období antického Říma. Objevili také stříbrnou minci z roku 170/171 n. l., připomínající deset let vlády císaře Marca Aurelia (161–180), píše se v prohlášení.

22. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 5:57 Eliška Junková byla nejrychlejší ženou světa, její kariéru ale ukončila tragédie Eliška Junková byla nejrychlejší ženou světa, její kariéru ale ukončila tragédie

Výzkum začal v lednu a jeho součástí bylo čištění asi 70 metrů drenážního systému pod Koloseem. Při zkoumání našli archeologové i semena fíků a melounů, jakož i stopy po olivách a ořeších, což by mohlo naznačovat, jaké občerstvení diváci ve starověku milovali.

Ředitelka archeologického parku Kolosea Alfonsina Russo řekla, že tyto objevy „prohlubují naše znalosti o zvycích tehdejších diváků“.

Domů
Sdílet
Diskuse