Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2022 12:35
Čas čtení 0:50
Tomáš Šusták

Téměř polovina světové populace stále věří v čarodějnice, v některých zemích je to až 90 %

NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

I ve 21. století je víra v nadpřirozené schopnosti stále fenoménem.

Téměř polovina obyvatelstva planety stále věří v existenci špatných čarodějnic a čarodějů, kteří dokáží svými schopnostmi škodit lidem. Informuje o tom ČT24, přičemž odkazuje na studii odborného magazínu PLOS One.

Průzkum veřejného mínění se uskutečnil v 95 zemích v letech 2008 až 2017. Zúčastnilo se ho 140 000 lidí. Až 40 procent dotazovaných uvedlo, že někteří lidé mohou vyslovit špatnou kletbu nebo zaklínadlo, které způsobí, že se někomu stane něco špatného.

Doporučeno
Až 84 % Čechů nezvládne jmenovat ani jediného žijícího výtvarného umělce Až 84 % Čechů nezvládne jmenovat ani jediného žijícího výtvarného umělce 23. listopadu 2022 19:26

Víra v čarodějnictví se mezi zeměmi liší. V Tunisku například v nadpřirozené schopnosti věří až 90 % dotazovaných, naopak ve Švédsku to bylo 9 procent. Data z dotazníků byly zkombinovány s daty z jednotlivých zemí. Jde proto vidět, že přesvědčení o čarodějnictví se mezi zeměmi liší podle různých kulturních, institucionálních, psychologických a socioekonomických faktorů. Například víry v čarodějnictví jsou spojeny se slabými institucemi, nízkou úrovní sociální důvěry a nízkou inovací, stejně jako konformní kulturou.

Obecně lze konstatovat, že víra v čarodějnictví je rozšířenější v chudých částech světa. Kvůli nedostatku dat však chyběly statistické analýzy čarodějnické víry v celosvětovém měřítku. Pochopení takové víry může být důležité pro tvorbu politiky a dalšího úsilí o zapojení komunit. Takové přesvědčení může totiž mít i tragické následky. Jak už jsme tě dříve informovali, v některých afrických zemích může docházet k rituálním vraždám albínů, kterým lidé připisují různé magické síly.

Witchcraft beliefs around the world
Zdroj: Plos One/Witchcraft beliefs around the world
Domů
Sdílet
Diskuse