Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
28. listopadu 2022 15:46
Čas čtení 3:15

Homofobie je blábol poslední dekády, napsal brněnský zastupitel na Facebooku. Je to jeho osobní profil, tvrdí ODS

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Homofobie je blábol poslední dekády, napsal brněnský zastupitel na Facebooku. Je to jeho osobní profil, tvrdí ODS
Zdroj: ODS/propagační materiál

Místostarosta brněnské MČ Nový Lískovec zpochybňoval v diskusi na Facebooku duhové rodiny. Jeho názory podle něj odráží katolickou církev.

„Přirozenost není to, čeho jsem schopen, co se mi momentálně líbí,“ komentuje první místostarosta brněnské městské části Nový Lískovec Michael Brázda (ODS) v diskusi na Facebooku pod článkem zpravodajského serveru iRozhlas.cz. Ten se týkal rodin LGBTQ+ lidí, adopce dětí a plánování potomků. 

Brázda v komentářích spekuluje, zda je správné, aby dva lidé stejného pohlaví měli děti. „Když si (matka) vyrobila s otcem dítě, jistě je schopna s otcem žít. A především jejich dítě má právo na své rodiče a jejich společnou lásku a péči,“ reaguje Brázda na to, že svou sexualitu najde často i člověk, který již biologické dítě má.

„Homofobie je blábol poslední dekády. Napřed si zjistěte, co je fobie, co to vlastně znamená. Prozradím vám osobní tajemství. Mám fobii z hadů, to nemůžu popřít,“ reaguje v dalším komentáři politik. 

 
Diskuse, do které se zapojil Michael Brázda.Diskuse, do které se zapojil Michael Brázda.Diskuse, do které se zapojil Michael Brázda.Diskuse, do které se zapojil Michael Brázda.
Zobrazit galerii
(5)

„Dítě má mít otce a matku, ženský i mužský vzor (když ne vlastní, tak adoptivní), a nikoliv dva muže apod. Je to úplně prosté a myslím, že rozumem i elementárním citem je to uchopitelné. Dnes je ovšem ideologická masírka, že všechno je stejné, že rozdíly nejsou, je to ovšem nesmysl,“ uvádí dále Brázda k tematice osvojení dítěte homosexuálním párem.

„Musíme oddělovat morální aspekty a konkrétní lidi,“ tvrdí Brázda

Redakce magazínu REFRESHER se na místostarostu obrátila s dotazem, zda podobné názory nemohou přispět ke stereotypizaci a odsuzování LGBTQ+ lidí, navíc v kontextu nedávné vraždy na Slovensku.

7. dubna 2024 13:30 Čas čtení 5:18 Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká

„Musíme oddělovat morální aspekty a konkrétní lidi. Pokud někdo mluví proti křesťanům, že hlásí bludy, poškozuje to křesťany. Samozřejmě si myslím, že násilí proti každému člověku je špatně, ať už je ten člověk jakýkoliv. Černý, bílý nebo fialový,“ odpověděl REFRESHERu Brázda. Za názorem, že není přirozené, aby duhové rodiny měly vlastní děti (například skrz dárcovství spermatu nebo vyhledáním náhradní matky), si Brázda stojí.

„To, že si myslím, že dítě má mít otce a matku, a jsem zastáncem rodiny, za to se nestydím a myslím, že je to tak správné,“ řekl Brázda. Místostarosta je dle vlastních slov člověk, který se na věci dívá podle vlastního přesvědčení. Hlásat prý bude, co si myslí, nikoliv to, čím by nadběhl „mainstreamu“, politické straně nebo některým médiím. „Pokud budu hlásat, že dítě má mít otce a matku, a někdo by mě kvůli tomu měl dát k soudu nebo popravit, tak mě prostě popraví,“ uvedl Brázda.

Dle vlastních slov ale uznává, že podobné komentáře mohou ke špatnému vnímání LGBTQ+ lidí přispět. Avšak pouze u „jednoduchých jedinců“.

„Pokud řeknu, že nesouhlasím s něčím, co hlásá určitá skupina lidí, může to u někoho primitivního vyvolat dojem, že tato skupina jsou darebáci, dacani a je potřeba je zabít nebo odsoudit. Ale to bych tak nemohl nic říct proti žádné skupině lidí,“ okomentoval Brázda svůj příspěvek.

Brázda je podle svých slov křesťan a ke svému vyznání se hlásí. „Pokud si chcete nastudovat pohled katolické církve na tuto problematiku, mohu vás odkázat na dokumenty,“ řekl REFRESHERu Brázda s tím, že hodnoty katolíků jednoduše „současnému mainstreamu“ neodpovídají. „Doufám, že nebude nikdo nikoho na ulici lynčovat za jeho selský názor, stejně jako to u křesťanů dělali komunisti.“

„Přirozenost není, čeho jsem schopen“

Místostarosta mimo jiné mluví v diskusi také o konceptu přirozenosti. Podle jeho slov přirozenost neznamená to, co je člověku pohodlné, ale to, k čemu je morálně definován. V samotném příspěvku jako nepřirozené označil mj. polygamii, pedofilii, depresi nebo schizofrenii. V telefonátu s redakcí uznal, že taková formulace nebyla správná, a facebookové debaty označil za pouhé nástřely širších názorů.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

„To, co je přirozenost, je na delší debatu. Podle mě ne všechno, k čemu má člověk inklinaci, je z morálního hlediska správné. Mnozí z nás mužů by možná s nadsázkou chtěli střídat každého půl roku jinou partnerku, také by někdo mohl říct, že je to přirozené. Z filozofického smyslu slova je přirozenost to, k čemu je člověk nějakým způsobem definován. Kdybych si měl přirozenost vykládat jako něco, co bych chtěl, tak dělám milion věcí. Budu třeba líný. Ale chápu, že moje vyjádření v komentářích nebylo možná zcela obratné,“ okomentoval Brázda.

Za svými názory a komentáři si Brázda stojí. Na závěr hovoru upozornil na to, že sám sebe považuje za otevřeného člověka a je proti tomu, aby byl pro svou identitu nebo sexualitu někdo odsouzen nebo na něm bylo pácháno násilí. „I tak si ale myslím, že dítě má mít matku a otce, protože je to pro něj optimální výchovné prostředí.“ Pro Brázdu je celá problematika otázkou jeho hodnot. Nehledě na to, že koncept důležitosti rolí matky a otce opačného pohlaví studie vyvrací. Děti vychovávány stejnopohlavními páry si v průměru vedou stejně jako ty rodičů pohlaví odlišného.

Redakce se s dotazem na Brázdovy příspěvky obrátila i na primátorku městské části a mluvčího ODS. Strana ale odmítla místostarostovy projevy komentovat s tím, že byly publikovány na soukromém profilu, a to bez ohledu na fakt, že se na něm Brázda jako místostarosta MČ Nový Lískovec prezentuje a sdílí fotky z akcí zastupitelstva. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) na e-mail redakce do vydání článku neodpověděla.

Domů
Sdílet
Diskuse