Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
28. listopadu 2022 20:41
Čas čtení 1:18

Za schvalování ruské invaze na Ukrajinu policie obvinila zatím 49 lidí. Někteří adorují vraždění civilistů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za schvalování ruské invaze na Ukrajinu policie obvinila zatím 49 lidí. Někteří adorují vraždění civilistů
Zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov

Z policejních statistik vyplývá, že jde o další nárůst počtu podobných případů. V říjnu policie evidovala 83 případů schvalování ruské invaze a obvinění sdělila 44 lidem.

Ze schvalování a podpory ruské invaze na Ukrajinu česká policie obvinila a zahájila trestní řízení vůči 49 lidem. Celkem eviduje 86 takových případů. Serveru iRozhlas to v pondělí sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Z policejních statistik vyplývá, že jde o další nárůst počtu podobných případů. V říjnu policie evidovala 83 případů schvalování ruské invaze a obvinění sdělila 44 lidem. 

Ruská armáda zahájila vpád na Ukrajinu letos 24. února, od té doby přesáhl celkový počet podnětů spojených s Ukrajinou tisícovku, některá oznámení končí bez postihu. Mluvčí již v říjnu uvedl, že převládají trestné činy majetkového charakteru.

Na možnost trestního stíhání lidí, kteří budou schvalovat ruskou invazi na Ukrajinu, upozornil krátce po zahájení ruské agrese nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. „Pokud by někdo veřejně – včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí – vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti,“ uvedl tehdy nejvyšší státní zástupce.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Třeba počátkem srpna radnice v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku ohlásila policii, že někdo napsal křídou na pomník padlým azbukou „smrt Ukrajině“ a nakreslil trikoloru v barvě ruské vlajky. Pražská policie před časem informovala o zadržení padesátiletého muže, který je podezřelý z toho, že zničil akumulátorovou vrtačkou a vrtákem pneumatiky u dvou desítek ukrajinských aut zaparkovaných v Praze 8 a 9.

S pokutou 45 000 korun odešel od soudu tehdejší bruntálský zastupitel za SPD Daniel Makay, který v únoru napsal na Facebook, že Rusko odzbrojí „ukrofašisty“ a že by mělo na Ukrajinu shodit vodíkovou bombu. Komunální politik, který znovu do zastupitelstva nekandidoval, se proti trestu odvolal. Případ výroků bývalého poslance Lubomíra Volného (Volný blok) ohledně ruské invaze na Ukrajinu policie odložila, podle kriminalistů nebyly trestné.

Nejvyšší státní zastupitelství občany varuje, aby se nenávistných projevů zdrželi. „Nejvyšší státní zastupitelství apeluje na všechny osoby, aby se v této tíživé době neuchylovaly k veřejným projevům, které by překračovaly stanovená ústavní a zákonná omezení,“ uvedl státní zástupce Igor Stříž na stránkách zastupitelství. 

Domů
Sdílet
Diskuse