Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
29. listopadu 2022 17:10
Čas čtení 1:02

Muži přežili jedenáct dní na směrovém kormidle ropného tankeru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muži přežili jedenáct dní na směrovém kormidle ropného tankeru
Zdroj: TASR/AP

Trojice mužů musela být hospitalizována kvůli dehydrataci a podchlazení.

Španělská pobřežní stráž v pondělí zachránila tři migranty, kteří strávili jedenáct dní na směrovém kormidle ropného a chemického tankeru Alithini II plujícího z Nigérie na Kanárské ostrovy. Po zakotvení lodě v přístavu ve městě Las Palmas na Kanárských ostrovech byla trojice hospitalizována kvůli dehydrataci a podchlazení. Zprávu ze zahraničních médií převzala agentura TASR.

Jeden z migrantů je ve vážnějším stavu

Podle webové stránky Marine Traffic monitorující polohy plavidel se tanker plavil jedenáct dní z nigerijského města Lagos. Kapitán lodi potvrdil, že loď vyplula z Nigérie 17. listopadu. Španělská pobřežní stráž zveřejnila fotografii migrantů sedících na směrovém kormidle těsně nad hladinou moře. Po zakotvení lodě v přístavu byli hospitalizováni kvůli dehydrataci a podchlazení. Jeden z nich byl ve vážnějším stavu.

„Není to první a nebude to ani poslední případ. Černí pasažéři nemají vždy stejné štěstí,“uvedl Txema Santana, novinář a poradce vlády Kanárských ostrovů pro migraci. Například v říjnu 2020 se čtyři lidé deset dní ukrývali na směrovém kormidle ropného tankeru plujícího z Lagosu do Las Palmas. 

Počet migrantů přecházejících z Afriky na Kanárské ostrovy se od roku 2019 celkově výrazně zvýšil. Podle údajů španělských úřadů se nelegální migrace po moři na Kanárské ostrovy za prvních pět měsíců roku 2022 zvýšila o 51 procent ve srovnání se stejným časovým obdobím v loňském roce. Důvodem jsou zpřísněné kontroly.

Domů
Sdílet
Diskuse