Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
1. prosince 2022 12:33
Čas čtení 1:15

Na půdě Buckinghamského paláce opět panoval rasismus. Čestná členka rezignovala

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na půdě Buckinghamského paláce opět panoval rasismus. Čestná členka rezignovala
Zdroj: Unsplash/Jean Carlo

Čestná členka Buckinghamského paláce rezignovala poté, co se jí na královské recepci úřednice ptala, zda je skutečně Britka.

Generální ředitelka organizace Sistah Space poskytující pomoc zneužívaným ženám afrického a karibského původu, Ngozi Fulani, se v úterý účastnila královské akce věnované domácímu násilí, kterou pořádala královna manželka Camilla. Všechno probíhalo v pořádku do doby, než se Fulani jedna ze zaměstnankyň začala ptát na nevhodné otázky s rasistickým podtextem, píše stanice CNN

Hrubý přepis rozhovoru Fulani se ženou, jejíž identitu nechtějí odhalovat, zveřejnila organizace na svém Twitteru. Britská média nicméně identifikovala úřednici jako Susan Hussey, která více než 60 let působila jako dvorní dáma zesnulé královny Alžběty II. a je kmotrou prince z Walesu. „Odkud jste?“ zeptala se úřednice směrem k Fulani. Ta jí odpověděla, že z organizace Sistah Space. „Ne, odkud pocházíte?“ nenechala se odbýt neznámá žena. „Sídlíme v Hackeny,“ odvětila Fulani. „Ne, z jaké části Afriky VY pocházíte?“ pokračovala žena v nevhodných otázkách. 

Fulani uvedla, že se jí dotyčná osoba vytrvale ptala na její původ a nechtěla uznat, že je britskou občankou. Rozhovor se zdál být nekonečný. Odpověď Fulani, že je z východního Londýna, úřednici Buckinghamského paláce nestačila.

Palác incident vyšetřuje

Palác podle serveru NPR uvedl, že incident bere velmi vážně a že „nepřijatelné a hluboce politováníhodné komentáře“ vyšetřuje. „Ngozi Fulani jsme v této záležitosti oslovili a zveme ji, aby všechny prvky své zkušenosti osobně projednala, pokud si to přeje,“ uvedl mluvčí.

19. ledna 2024 14:00 Čas čtení 6:59 Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano

Palác v posledních letech podle CNN čelil obviněním z rasistického chování například při najímání zaměstnanců nebo při zacházení s Meghan, vévodkyní ze Sussexu. Ta loni uvedla, že se jí člen královské rodiny v době, kdy čekala své první dítě, zeptal, jakou barvu pleti bude mít její potomek.

Domů
Sdílet
Diskuse