Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2022 19:54
Čas čtení 0:57
Radim Šlechta

UNESCO aktualizovalo seznam kulturního dědictví. Dočkala se slivovice, pikantní pasta či francouzská bageta

UNESCO aktualizovalo seznam kulturního dědictví. Dočkala se slivovice, pikantní pasta či francouzská bageta
Zdroj: Unsplash/Shahab Vejdanian/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

UNESCO rozšířilo svůj seznam nehmotného kulturního dědictví.

Na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO bylo ve čtvrtek zapsáno několik nových položek, včetně srbské slivovice, tuniské pasty harissy a alžírské lidové hudby rai. Rozhodnutí přijal mezivládní výbor Úmluvy o zachování nehmotného kulturního dědictví UNESCO v marockém Rabatu. TASR převzala zprávu od agentury AFP.

Srbská „šljivovica“ se vyrábí z kvašených švestek a pije se hlavně při rodinných oslavách. Podle agentury AFP se podobný alkohol vyrábí v několika zemích střední a východní Evropy a v Srbsku je šljivovica důležitou součástí života.

Na seznam UNESCO se dostala také tuniská pikantní pasta harissa, která se vyrábí z pálivých papriček sušených na slunci, koření a olivového oleje, který pikantnost pasty zjemňuje a zároveň ji konzervuje. Harissa se z Tuniska vyváží do celého světa.

Na seznamu jsou bagety, hry i halenky

Alžírská lidová hudba rai, která se stala populární zejména v 80. letech 20. století, si rovněž vysloužila své místo na seznamu nehmotného kulturního dědictví. Ve svých textech se zpěváci rai zabývají společenskými tabu a tématy, jako je láska, svoboda, beznaděj a společenský tlak.

Na seznam UNESCO se dostala také francouzská bageta, výšivka altita na rukávech tradičních halenek, která je typická pro Moldavsko a Rumunsko, a italské pouliční hry a sportovní festival Tocat.

Česká republika má na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO hned několik položek. Patří mezi ně například jízda králů, slovácký verbuňk nebo loutkářství. Posledním nehmotným dědictvím, které se na seznam dostalo, je foukání skleněných vánočních ozdob. Stalo se tak v roce 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse